Sari la conținut

Torsiunea ovariană: durerile abdominale puternice pot fi un semnal de alarmă

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Torsiunea ovariană are loc atunci cand ovarele tale – si uneori trompele uterine – se rasucesc in jurul tesutului de care sunt conectate. Acest lucru intrerupe alimentarea cu sange a ovarelor, ceea ce poate provoca leziuni ale organelor, precum si dureri intense.

Torsiunea ovariana este o urgenta medicala. Daca nu este tratata rapid, poate duce la pierderea unui ovar.

Nu este clar cat de des apare torsiunea ovariana, dar medicii sunt de acord ca este un diagnostic neobisnuit. Este mai probabil sa ai torsiuni ovariene daca prezinti chisturi ovariene, care pot cauza umflarea ovarului. Este posibil sa reduci riscul utilizand contraceptive hormonale sau alte medicamente pentru a ajuta la reducerea dimensiunii chisturilor.

Care sunt simptomele?

Torsiunea ovariana poate provoca:
• durere severa, brusca, in abdomenul inferior
• crampe
• greata
• varsaturi

Aceste simptome apar de obicei brusc. In unele cazuri, durerea, crampele si sensibilitatea in abdomenul inferior pot aparea si disparea timp de cateva saptamani. Acest lucru se poate intampla daca ovarul incearca sa se rasuceasca inapoi in pozitia corecta.

Important de specificat este faptul ca aceasta afectiune nu apare niciodata fara durere.

Cum este diagnosticata torsiunea ovariana?

„Dupa evaluarea simptomelor si revizuirea istoricului medical, medicul va efectua un examen pelvin pentru a localiza orice zone de durere si sensibilitate. De asemenea, se va efectua o ecografie transvaginala pentru a vizualiza ovarul, trompele uterine si fluxul sanguin.

Medicul dumneavoastra va folosi, de asemenea, teste de sange si urina pentru a exclude alte posibile diagnostice, cum ar fi: infectii ale tractului urinar, abces ovarian, sarcina extrauterina, apendicita”, afirma dr. Silviu Istoc.

Ce optiuni de tratament sunt disponibile?

Se va face o interventie chirurgicala pentru a corecta ovarul si, daca este necesar, trompa uterina. Dupa operatie, medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce riscul de recidiva. Ocazional poate fi necesara indepartarea ovarului afectat.

Proceduri chirurgicale

Medicul va folosi una dintre cele doua proceduri chirurgicale pentru a corecta ovarul:

Laparoscopia. Interventia laparoscopica este operatia chirurgicala ce se realizeaza prin intermediul unor orificii extrem de mici, intre 5 si 12 mm., cu ajutorul unor instrumente speciale. Aceste tuburi optice sunt conectate la o camera video si la o sursa de lumina, care ii permit medicului o vizibilitate cat mai buna. Cu ajutorul acestori tuburi optice se efectueaza, propriu-zis, interventia.

Laparotomia. Cu aceasta procedura, medicul va face o incizie mai mare in abdomenul inferior, pentru a le permite sa ajunga si sa realizeze manual interventia. Iar recuperarea este mai lunga decat la interventia laparoscopica.

Ar trebui sa soliciti imediat asistenta medicala daca prezinti simtomele torsiunii ovariene. Acest lucru va ajuta sa ameliorezi durerea mai rapid si sa nu existe riscul sa se necrozeze si sa se piarda ovarul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel