Sari la conținut

Tot ce ar trebui să știi despre coenzima-minune care poate reduce cu 80% viteza de îmbătrânire a organismului. În ce alimente se găsește

Descoperită în 1957, Ubiquinona, respectiv coenzima Q10, este capabilă să reducă viteza normală de îmbătrânire a organismului cu aproape 80%.

Constatarea a fost făcută în urma unui studiu recent realizat de New England Institute.

Remarcabilul rezultat anti-îmbătrânire este posibil prin creșterea nivelului energetic, stimularea imunitară și blocarea acțiunii radicalilor liberi care degenerează celula.

Coenzima Q10 este o substanţă liposolubilă, cu un rol asemănător vitaminelor, cu precizarea ca Q10 este sintetizată în corp. Este prezenţa în fiecare celulă a organismului, în special în cele cu activitate foarte intensă precum: ficatul, inima sau creierul. De remarcat că, deşi coenzima Q10 se găseşte în toate celulele organismului, cea mai mare concentraţie este în inimă. De altfel, izolarea coenzimei Q10 s-a făcut din inimă de bou în anul 1957, de către Frederick Crane de la Enzyme Research Center, din cadrul Universităţii Wisconsin, Statele Unite ale Americii.

Coenzima Q10 îndeplineşte două funcţii principale: produce energie şi acţionează ca antioxidant puternic prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare, fiind deosebit de importanţă pentru sportivii de performanţă şi nu numai.

La nivel dermatologic, Coenzima Q10 stopeaza procesul de îmbătrânire al pielii. Acţionează la nivelul epidermei, protejând împotriva efectelor nocive ale razelor UV şi prevenind astfel apariţia ridurilor.

Cantitatea necesară de Coenzimă Q10 este fabricată de organism în primii 25-30 de ani de viaţă. La vârsta de 24-28 ani, organismul atinge producţia proprie maximă de Q10. După 30 de ani, organismul încetineşte ritmul fabricării de Q10 în paralel cu procesul de îmbătrânire. Pentru a se păstra cantitatea necesară de Q10 în organism se impune că aportul de Q10 să fie realizat exogen, prin utilizarea suplimentelor alimentare care nu numai că sporesc nivelul de Q10 din sânge, dar şi stimulează producţia proprie de Q10 a organismului.

Studiile recente arată că reducerea cantităţii necesare de coenzimă Q10 în sânge cu doar 25% are drept consecinţe apariţia unor serioase probleme de sănătate. Coenzimă Q10 este folosită că supliment nutriţional adjuvant în: profilaxia afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor sistemului nervos, parodontopatii, tulburări de menopauză, osteoporoză, hipotiroidie, infertilitate, obezitate, afecţiuni neurologice degenerative, afecţiuni digestive şi ale glandelor anexe, sindromul oboselii cronice, suprasolicitare fizică şi intelectuală, recuperarea organismului după efort, cancer, scleroză multiplă, imbunăţirea sistemului imunitar, diabet, prostată. Studiile arată că pentru profilaxia bolilor cardiace, este necesar un aport de 60 mg/zi de Q10 de la vârstă de 36 ani până la 60 ani, asigurându-vă că nu veţi deveni niciodată cardiaci.
Alimentele care conţin coenzima Q10 sunt: peste (sardine şi ton), carne de vită şi organe de animale: inimă, ficat, spanac, broccoli, ouă, alune. Din păcate, în cursul prelucrarii termice a alimentelor, prin gătire, acest Q10 devine inactiv, deşi CoQ10 rezistă până la o temperatură de 100-115 grade. De aceea, este necesar aportul de Q10 prin suplimente nutritive.

Deficitul de coenzima Q10 din organism face ca erecţia să se producă mai greu şi să nu poată fi menţinută mult timp

O echipă de cercetători de la Universitatea San Diego din California spun că un nivel scăzut de coenzima Q10 în organism scade şansele de a atinge orgasmul cu aproximativ 50 la sută. Experţii americani spun că dorinţa şi performanţa sexuală depind de o serie de factori. Astfel, buna funcţionare a sistemului cardiovascular, starea generală de sănătate, capacitatea de concentrare şi, înainte de toate, resursele de energie ale corpului sunt toate elemente esenţiale.

În acelaşi timp, această coenzima depinde, în mod direct, de debitul de sânge, iar Q10 reprezintă un element esenţial bunei funcţionări a sistemului cardiovascular. Mai mult, coenzima Q10 este recunoscută pentru eficacitatea ei în performanţele sportive, asigurând un surplus de energie pe perioade mai lungi de timp. Aceleaşi beneficii se resimt şi în cazul actului sexual.

Alimentaţia dezechilibrată şi medicamentele scad nivelul coenzimei

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorul Beatrice Golomb, împreună cu echipa ei au monitorizat pe o perioadă de şase luni 1.000 de subiecţi, jumătate femei şi jumătate bărbaţi, pentru a vedea cum le influenţează stilul de viaţă nivelul coenzimei Q10. Rezultatele cercetării au arătat că alimentaţia modernă nu asigură nici pe departe necesarul zilnic de coenzimă, iar producţia hepatică scade odată cu vârsta, dar şi din cauza diferitelor medicamente utilizate. Un exemplu în acest sens îl reprezintă statinele, de care foarte multe persoane sunt efectiv dependente.

Majoritatea medicamentelor administrate pentru scăderea colesterolului, numite generic statine, indiferent de numele lor comercial, au capacitatea să reducă cantitatea de LDL circulant în sânge (colesterolul dăunător), fără a scădea HDL (colesterolul protector), scăzând astfel, în mod sensibil, intensitatea procesului arteriosclerotic, reducând însă, în mod semnificativ, şi nivelul coenzimei Q10 din organismul uman.
Coenzima Q10, o substanţă naturală, produsă în organismul uman, este un antioxidant similar vitaminei E care luptă împotriva îmbătrânirii, protejează moleculele de grăsime împotriva oxidarii sau a alterării lor de radicalii liberi, cei care deteriorează celulele conducând la apariţia diverselor boli, precum afecţiunile cardiace sau obezitatea.

Specialiştii spun că stilul de viaţă dezorganizat afectează nivelul coenzimei Q10 din organism, astfel că aceştia recomandă o doză de 20 de miligrame zilnic. În plus, este indicat consumul coenzimei sub formă de capsulă uleioasă sau împreună cu ceva mai gras precum uleiul de măsline sau uleiul de cătină. Cercetătorii spun că adoptarea unei alimentaţii sănătoase ar putea echilibra nivelul coenzimei în organism.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel