Sari la conținut

CHISTURILE OVARIENE

Chisturile sunt formaţiuni benigne care se dezvoltă la nivelul ovarelor. Au aspectul unor saci rotunzi de dimensiuni variabile, de cel puţin 3 cm cu pereţi subţiri, plini cu un lichid limpede. Aceste chisturi se observă pe suprafaţa ovarelor ca nişte mici umflături.

Apar cel mai frecvent la femeile aflate la vârsta fertilă. În mod normal, în fiecare lună se formează la nivelul ovarului un folicul care conţine în interior celula sexuală feminină numită ovocit. Ovocitul este eliberat în trompa uterină, iar apoi foliculul golit se atrofiază. În cazuri patologice se întâmplă ca foliculul să nu elibereze ovocitul, continuând să crească şi umpându-se cu lichid, devenind un chist ovarian. un alt caz care poate duce la producerea chistului este când resturile folicului nu se dizolvă ci continuă să se umple cu lichid. Această formă de chist se numeşte în limbaj medical corp luteal.

Citeste si:

Tipologia

Stabilirea naturii chisturilor este foarte importantă, acest criteriu permite evaluarea corectă a evoluţiei (benignă sau malignă).

Chisturile ovariene sunt de 2 feluri:

Funcţionale– (întâlnite în procent de 90%) la originea apariţiei lor stă stimularea oavriană excesivă pe parcursul ciclului menstrual, ce face ca un folicul sau un corp să se transforme în chist. Pot apărea pe toată perioada vieţii, cu o predominanţă crescută între pubertate şi instalarea menopauzei. Acest tip de chisturi sunt benigne, nefiind până în prezent demonstrată existenţa unei legături între prezenţa lor şi apariţia unui cancer ovarian.

În general, regresează spontan sau sub efectul unui tratament medicamentos. Dacă apar la debutul unei sarcini, specialiştii recomandă să nu se acţioneze asupra lor decât după încheierea trimestrului unu.

Organice-se caracterizează prin prezenţa de vegetaţii interne, având un diametru mai mare de 6 cm ce prezintă o parte solidă fiind rezultat din proliferarea mucoasei uterine. Acestea nu dispar de la sine, ci necesită tratament.

Simptome

Menstruaţii neregulate

Dureri pelvine

Senzaţie de presiune la nivelul intestinului subţire

Dificultăţi la urinare

Dureri în timpul actului sexual

Sensibilitate crescută la nivelul sânilor

Torsiunea chistului, una dintre cele mai frecvente şi periculoase complicaţii produce

durere atroce, brutală, unilaterală care coboară pe picior

Hemoragia intrachistică, o altă complicaţie are ca simptom durerea puternică în una dintre părţile laterale ale abdomenului

În caz de ruptură principalele semne sunt:
durere în zona abdomenului inferior

Greaşă

Vărsături

Febră

Dacă apare infecţia în urma complicaţiilor, smenele sunt:

Febră

Stare generală alterată

Frisoane

Dureri pelvine

Tratament

-anticoncepţionale

 -chisectomie (extirpare chirurgicală cu incizie mică) în cazul în care un chist funcţional dureros nu dispare cu trtatamennt medicamentos

-laparoscopie (xxtirpare chirurgiclă cu incizie mai largă), când chistul are un aspect anormal sau dacă există şi alţi factori de risc pt cancerul ovarian

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.