Categories: Stil de viaţă

Tot ce trebuie să știi despre histerosonografie, analiza care verifică permeabilitatea trompelor uterine

Tot ce trebuie să știi despre histerosonografie. Obstrucția sau înfundarea trompelor uterine este o patologie care împiedică de multe ori obținerea sarcinii pe cale naturală. Prima recomandare a medicului specialist în infertilitate atunci când suspectează că trompele înfundate sunt de vină pentru infertilitatea feminină este efectuarea unei investigații imagistice specifice, numită histerosonografie.

Cum se desfășoară procedura și ce trebuie să facă femeia înainte și după histerosonografie explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

De ce și când se face histerosonografia

Histerosonografia este o procedură nedureroasă care testează permeabilitatea trompelor uterine folosind o soluție salină. De asemenea, poate fi indicată pentru examinarea uterului (mai ales când există un istoric de avorturi spontane) sau depistarea polipilor, anomaliilor endometriale, sinechiilor sau a fibroamelor uterine. 

Și femeile care prezintă menstruație abundentă ori sângerări anormale între menstre ori după instalarea menopauzei pot avea ca indicație efectuarea acestei investigații, în scopul depistării problemei. 

Momentul ideal pentru realizarea histerosonografiei este în zilele 5-10 ale ciclului menstrual, deci după oprirea sângerării menstruale și înainte de ovulație, pentru a obține rezultate concludente și a reduce la minimum riscul unei infecții. 

Pregătirea înainte de histerosonografie

Pentru realizarea histerosonografiei, femeia nu trebuie să urmeze o pregătire anume, în afară de faptul că trebuie să urineze înainte de procedură pentru a-și goli vezica urinară. 

Medicul va solicita prezentarea unei analize negative a culturilor de col, nu mai veche de 3 luni, pentru a îndepărta orice suspiciune de boală inflamatorie pelvină. 

În cazul în care este confirmată o infecție genitală activă, investigația va fi amânată până la rezolvarea situației. 

Un lucru important de menționat este că această procedură este contraindicată în sarcină, motiv pentru care înainte de intervenție femeia va efectua un test de sarcină. Totodată, nu se efectuează histerosonografie dacă femeia este purtătoare de sterilet. 

Ce se întâmplă în timpul histerosonografiei

Histersonografia se efectuează sub ghidaj ecografic, fără anestezie. În funcție de fiecare caz,  procedura durează între 15 și 30 de minute. 

Investigația presupune folosirea unei soluții saline care se introduce printr-u cateter subțire, foarte flexibil, prin colul uterin, până în cavitatea uterină. 

În timpul injectării substanței saline, pacienta poate resimți o ușoară senzație de presiune sau disconfort abdominal, caz în care se poate administra, la cererea acesteia, un antispastic muscular. 

Recomandări după histerosonografie

Imediat după terminarea investigației, pacienta poate pleca acasă și își poate relua activitățile zilnice, cu mențiunea că în următoarele ore post-intervenție ar putea fi necesară purtarea unui absorbant, deoarece este eliminată soluția salină utilizată. 

De asemenea, se recomandă evitarea efortului fizic intens și a contactului sexual în următoarele 2-3 zile pentru ameliorarea eventualului disconfort. 

În cazul în care apar dureri puternice care nu cedează la analgezice, febră și sângerări sau secreții neobișnuite care nu încetează după câteva zile, este indicat să vă adresați medicului curant deoarece astfel de semne sugerează o potențială infecție. 

Recent Posts

Continuă evacuările din zona străzii surpate din Slănic Prahova. Mesaj Ro-Alert

Autorităţile din Prahova au luat măsuri suplimentare de evacuare a populaţiei în zona străzii surpate…

11 minute ago

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate.…

40 de minute ago

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Data înscrisă pe ambalaj indică altceva

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…

o oră ago

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

2 ore ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic