Sari la conținut

Ginecolog: ”Menstruația abundentă trebuie neapărat investigată! Poate anunța boli serioase”

Menstruația abundentă trebuie investigată. Pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglările de menstruație pot ascunde boli grave, de la anemie și probleme hormonale până la fibroame uterine și tumori ovariene.

„Lipsa menstruației poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, însă există și afecțiuni care necesită mai mult de atât. De exemplu, și stresul poate cauza lipsa menstruației iar în acest caz e nevoie de consult la psiholog”, explică Eugen Tănase, medic obstetrică-ginecologie.

Menstruația abundentă este și ea o dereglare și poate semnala boli serioase. „Poate indica prezența unor fibroame, tumori ovariene. Nicio mentruație în exces nu trebuie lăsată neinvestigată. Femeile care au astfel de probleme trebuie să-și facă o ecografie și dacă e nevoie un chiuretaj biopsic (procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic pentru a se vedea dacă tumora este benignă sau malignă”, recomandă medicul Eugen Tănase.

Un ciclu menstrual abundent mai poate apărea și în perioada de lăuzie (mai ales dacă proaspăta mămică nu alăptează). Medicii atrag atenția că un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze printr-o alimentație obișnuită. În acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier și de suplimente.

 Mentruația abundentă și sângerările suspecte

„Uneori, sângerările între menstruații nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale deoarece în timpul ovulației (de regulă, la două săptămâni de la mentruație), sângerarea e inofensivă”, adaugă ginecologul Eugen Tănase.

Sângerarea între menstruații poate apărea și ca urmare a administrării de pastile anticoncepționale. În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, sângerările care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru.

Micile dureri pe care femeile le au la ciclu pot arăta, însă și că funcţionează normal din punct de vedere hormonal. Acestea pot fi combătute cu pastile.Aproape jumătate dintre femeile tinere au dureri la menstruaţie. Dacă sunteţi în această categorie, nu este semn rău, spun medicii ginecologi, întrucât lipsa durerilor înainte de menstruaţie se întâlneşte frecvent la femeile infertile. „Ciclurile fără durere sunt cele fără ovulaţie“, a explicat medicul ginecolog Irina Pacu, de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti.  Totuşi, nici durerile foarte intense nu sunt normale. Acestea se pot asocia cu endometrioza, o afecţiune care determină infertilitate.

Menstruațiile dureroase pot fi provocate de contracțiile musculaturi uterine, proces favorizat de procese inflamatorii. O astfel de menstruație poate ascunde în primul rând endometrioza (leziuni la nivel ovarian). Această boală poate să apară inclusiv la femei de 20 de ani. Dacă nu este depistată și tratată la timp se complicații poate cauza sterilitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel