Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre histerosonografie, analiza care verifică permeabilitatea trompelor uterine

endometrioză
Sursă foto: pixabay
Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice

Tot ce trebuie să știi despre histerosonografie. Obstrucția sau înfundarea trompelor uterine este o patologie care împiedică de multe ori obținerea sarcinii pe cale naturală. Prima recomandare a medicului specialist în infertilitate atunci când suspectează că trompele înfundate sunt de vină pentru infertilitatea feminină este efectuarea unei investigații imagistice specifice, numită histerosonografie.

Cum se desfășoară procedura și ce trebuie să facă femeia înainte și după histerosonografie explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

De ce și când se face histerosonografia

Histerosonografia este o procedură nedureroasă care testează permeabilitatea trompelor uterine folosind o soluție salină. De asemenea, poate fi indicată pentru examinarea uterului (mai ales când există un istoric de avorturi spontane) sau depistarea polipilor, anomaliilor endometriale, sinechiilor sau a fibroamelor uterine. 

Și femeile care prezintă menstruație abundentă ori sângerări anormale între menstre ori după instalarea menopauzei pot avea ca indicație efectuarea acestei investigații, în scopul depistării problemei. 

Momentul ideal pentru realizarea histerosonografiei este în zilele 5-10 ale ciclului menstrual, deci după oprirea sângerării menstruale și înainte de ovulație, pentru a obține rezultate concludente și a reduce la minimum riscul unei infecții. 

Pregătirea înainte de histerosonografie

Pentru realizarea histerosonografiei, femeia nu trebuie să urmeze o pregătire anume, în afară de faptul că trebuie să urineze înainte de procedură pentru a-și goli vezica urinară. 

Medicul va solicita prezentarea unei analize negative a culturilor de col, nu mai veche de 3 luni, pentru a îndepărta orice suspiciune de boală inflamatorie pelvină. 

În cazul în care este confirmată o infecție genitală activă, investigația va fi amânată până la rezolvarea situației. 

Un lucru important de menționat este că această procedură este contraindicată în sarcină, motiv pentru care înainte de intervenție femeia va efectua un test de sarcină. Totodată, nu se efectuează histerosonografie dacă femeia este purtătoare de sterilet. 

Ce se întâmplă în timpul histerosonografiei

Histersonografia se efectuează sub ghidaj ecografic, fără anestezie. În funcție de fiecare caz,  procedura durează între 15 și 30 de minute. 

Investigația presupune folosirea unei soluții saline care se introduce printr-u cateter subțire, foarte flexibil, prin colul uterin, până în cavitatea uterină. 

În timpul injectării substanței saline, pacienta poate resimți o ușoară senzație de presiune sau disconfort abdominal, caz în care se poate administra, la cererea acesteia, un antispastic muscular. 

Recomandări după histerosonografie

Imediat după terminarea investigației, pacienta poate pleca acasă și își poate relua activitățile zilnice, cu mențiunea că în următoarele ore post-intervenție ar putea fi necesară purtarea unui absorbant, deoarece este eliminată soluția salină utilizată. 

De asemenea, se recomandă evitarea efortului fizic intens și a contactului sexual în următoarele 2-3 zile pentru ameliorarea eventualului disconfort. 

În cazul în care apar dureri puternice care nu cedează la analgezice, febră și sângerări sau secreții neobișnuite care nu încetează după câteva zile, este indicat să vă adresați medicului curant deoarece astfel de semne sugerează o potențială infecție. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel