marți, august 9, 2022

„1 din 3 persoane poate avea hernie hiatală. În mod normal, esofagul are un traseu intră-abdominal, adică coboară sub diafragn 2-3 centimetri și se unește cu stomacul, explică gastroeneterologul Lucian Negreanu.

Gastroeneterologul Lucian Negreanu a explicat care sunt cauzele, simptomele, dar şi legătura cu refluxul gastroesofagian. Este hernia hiatală o boală?

„La cei la care acest traseu se mută în torace, se numeşte hernie hiatală, adică mucoasa gastrică herniază prin diafragn, deasupra acestuia.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Ce tip de pâine să alegem și de...

Poţi să nu ai niciun fel de simptom, să ai o hernie hiatală și să nu te deranjeze nimic. Se poate asocia cu simptomele refluxului, precum arsurile şi regurgitațiile.

Boala fără simptom

Dar ce important să știe oamenii este că poți avea o hernie hiatală și să nu ai niciun fel de simptome.

Totodată, poți să ai reflux supărător, deranjant şi să ajungi să te adresezi medicului, dar să nu ai hernie hiatala. Deci, nu este condiționată boala de reflux de prezenţa herniei.

Ocauză de anemie feriprivă în cazul femeilor

Există hernii mari, voluminoase la pacienții vârstnici. Este o cauză de anemie feriprivă în cazul femeilor și ulcerațiile la nivelul coletului herniar. Poți avea hernie hiatale și să trăiești fericit până la adânci bătrâneţi fără niciun fel de simptome”, a spus medicul Lucian Negreanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Alianța Națională pentru Boli Rare România: 15 ani...

Hernia hiatală, o boală?

„Există pacienţii care aşa se nasc. Sunt hernii congenitale, unele voluminoase, care necesită corecții chirurgicale.

Există oameni care dobândesc acest lucru, mai ales dacă ajung să ia în greutate şi slăbesc sau cei care au o anumită conformaţie. Sunt o multitudine de cauze, şi nu întotdeauna colonoscopiile digestive se fac cu sedare și în condiții perfecte.

Te-ar mai interesa: Băutura banală care ar putea reduce simptomele end...

Poți face terapie medicamentoasă pentru simptomele refluxului sau dacă e nevoie, te poți adresa chirurgului. Există o chirurgie antireflux în care se reduc aceste hernii. La pacientele cu anemii cronice feriprive uneori e nevoie să faci o corecție chirurgicală.

Boala de reflux e extrem de supărătoare, de aceea scade calitatea vieții. E de văzut în ce măsură hernia hiatală are vreo legătură cu ce simte pacientu respectiv.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Un nou tip de fraudă online vă lasă fără ...

Se poate preveni apariția unei hernii hiatale?

Nu poţi să spui că poți preveni apariția unei hernii hiatale. Evident, trebuie să fii măsurat, să nu fumezi, să ai grijă cu anumite alimente care pot cauza reflux, însă pentru hernie în sine nu există măsuri speciale.

Această hernie hiatală poate să apară la un sfert din populație. Până la urmă nu e neapărat cauzatoare de probleme sau de boală.

Important e că putem duce un stil de viață normal. Dacă ești simptomatic, trebuie să tratezi ce se întâmplă, mai ales dacă este un reflux.”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Simptome ale piciorului diabetic: semne ascunse al...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private