Sari la conținut

Tot ce trebuie să ştii despre sticlele de plastic

Întrebarea: Dacă o umplem doar cu apă, ce e aşa rău să nu spălăm o sticlă pe care o folosim doar pentru a bea apă?

Răspunsul : Dacă ai o sticlă pe care o foloseşti doar pentru a bea apă zilnic, felicitări! Să te hidratezi este foarte important. Dar uite o întrebare pentru tine: Când ţi-ai spălat ultima oară sticla pentru apă? Doar pentru că e umplută doar cu apă nu ar trebui să fie murdară, nu-i aşa?

Nu chiar, în special dacă foloseşti o sticlă din comerţ de unică folosinţă. Într-un articol din 2007 în Practical Gastroenterology, experţii au confirmat că nu recomandă refolosirea sticlelor din comerţ. Asta pentru că folosirea zilnică subţiază platicul şi îl face să crape, iar bacteriile se ascund acolo. Deloc sănătos! În plus, folosind o sticla de plastic de foarte multe ori, putem să ne punem sănătatea în pericol, dacă nu o spălăm regulat. Asta înseamnă să fie spălată cu apă şi săpun, să fie clătită în abundenţă, dar în niciun caz cu apă fierbinte.

Chiar şi sticlele care pot fi refolosite pot avea bacterii. Cercetătorii din Canada au făcut un test în anul 2002, unde au luat mostre de apă de la liceenii care foloseau aceeaşi sticlă cu apă de luni bune fără să o fi spălat şi au descoperit că nivelul de bacterii şi microbi era foarte mare. În sticlă se dezvoltau deja bacterii din cauza mediului favorabil.

Cercetătorii nu au verificat exact sursa bacteriilor, insa ei au ajuns la concluzia că mâinile copiilor erau de vină. Dacă nu ţin cont de igiena zilnică ajung să dezvolte bacterii care ajung pe sticlă, iar apoi în corp.

Scott Belcher, profesor la Universitatea de Farmatologie, spune că bacteriile nu vor fi distruse chiar şi dacă spălăm sticlele cu apă săpun, chiar dacă le ţinem în baie de abur, pentru că se ştie că germenii dispar la temperaturi ridicate. “Scopul unei sticle de plastic este de a fi folosită o dată apoi aruncată”, spune el. Caldura va accelera chimicalele din plastic să se descompuna în apă.

El recomandă folosirea recipientelor pentru apă strategic. Poţi să foloseşti sticle din sticlă cu protecţie, sau sticle din oţel inoxidabil. Chiar şi cu aceste recipiente trebuie să avem grijă. Ele trebuiesc spălate şi uscate înainte de a le refolosi pentru a minimaliza efectul bacteriilor.

 

Ana Maria Niţu

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel