Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre vaccinare: atât cea antigripală, cât și cea cu noul ser anti-Covid. Informații de ultimă oră oferite de Doctorul Gindrovel Dumitra

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Tot ce trebuie să știi despre vaccinare: atât cea antigripală, cât și cea cu noul ser anti-Covid. Informații de ultimă oră oferite de Doctorul Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonator al grupului de vaccinologie.

În cursul acestei dimineți la emisiunea „Apel Matinal” de la Radio România Actualități  a fost invitat Gindrovel Dumitra, medic primar medicina de familie și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, dar și coordonator al grupului de vaccinologie, care a informat cu privire la situația vaccinurilor.

Deși spitalele din țară susțin că se confruntă cu număr crescut de cazuri de viroze, INS afirmând că au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri, domnul doctor Dumitru susține că România încă nu se confruntă cu sezonul gripal.

„Nu, nu putem spune încă că a început sezonul gripal în România. În mod normal ar trebui să ne încadrăm în această zonă, pentru că de obicei putem discuta despre apariția primelor cazuri începând cu luna noiembrie, chiar începutul lunii decembrie.

Acum avem, într-adevăr, câteva cazuri identificate și raportate de către colegii mei, respectiv de către laboratoarele care au efectuat testare PCR pentru gripă și mai avem destul, zic eu, în acest moment, pentru… Hai să reformulez.

Nu sunt îndeplinite condițiile pentru a putea să discutăm în acest moment de un debut al sezonului gripal, ci doar de apariția unor cazuri sporadice.”

Este cazul să ne vaccinăm antigripal? E prea târziu? Mai este timp?

„Suntem în termen, fără discuție. Ştim foarte bine că pentru persoanele adulte cu vârsta peste /18/ ani este nevoie de doar o singură doză și această doză determină imunitate, adică apărare împotriva unui virus gripal, la aproximativ două săptămâni de la momentul administrării.

Ei bine, având în vedere că nu a debutat încă sezonul gripal în România, putem spune că încă nu este târziu și este chiar momentul prielnic, astfel încât persoanele care se află în grupe la risc să meargă să-și primească vaccinul gripal la medicul de familie.

Mai există încă aproximativ 200.000 de doze în teritoriu distribuite, iar dacă nu mai există, dacă colegii medici de familie nu mai au în cabinet, atunci trebuie apelat la farmacie, pentru că numărul de doze achitat de Ministerul Sănătății este pe cale de epuizare”.

Cui se recomandă vaccinarea, atât cea antigripală, cât și cea cu noul ser anti-COVID?

Vaccinurile sunt două lucruri complet diferite, pentru că vom avea recomandări diferite. Pentru vaccinul gripal, recomandarea este efectuată sau grupe la risc definită de către Organiza Mondială a Sănătății și acceptat în întregime de către Ministerul Sănătății.

Sunt formate din copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani. Aici trebuie să fac o precizare, că acei copii care primesc pentru prima oară în viață vaccinul gripal trebuie să primească două doze la o distanță de o lună, urmând ca în anii următori să primească o singură doză.

Deci, revin, copiii cu vârste de 6 luni, 5 ani, femeile gravide, însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, personalul medical și orice persoană care are o afecțiune cronică care expune către o evoluție severă.

Practic, au fost achitate 1 milion 500 de mii de doze și, după cum spuneam, sunt de sunt pe cale de epuizare.

Legate de vaccinul împotriva COVID-19, varianta bivalentă care conține varianta originală și Ba4, BA5, acesta se poate administra doar persoanelor care au schema de vaccinare primară efectuată, plus, minus un rapel.

Ce înseamnă acest lucru? Dacă o persoană nu a primit niciun vaccin împotriva COVID-19 până în acest moment, și vorbim de jumătate din populație, nu poate fi eligibilă pentru administrarea acestui vaccin.

Trebuie să-și efectueze mai întâi schema de vaccinare primară cu varianta monovalentă, cea pe care am folosit-o până acum, iar la un interval de trei luni să solicite vaccinul bivalent.

Pentru cei care au primit o doză de Johnson, minim o doză de Johnson and Johnson sau minim două doze de vaccin din celelalte care au fost disponibile: Moderna, Pfizer, AstraZeneca şi nu au primit niciun apel, sunt eligibile, pot să vină să se vaccineze cu varianta bivalentă. De asemenea, cei care au primit un rapel sau două rapeluri până în acest moment pot solicita ca să se vaccineze cu varianta bivalentă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel