Sari la conținut

Tot ce trebuie să știți despre „hoțul tăcut” al vederii. Ce este și cum se poate preveni?

Glaucom
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Glaucomul, boala care poate provoca la orbire ireversibila

Din cuprinsul articolului

Tot ce trebuie să știți despre „hoțul tăcut” al vederii. Glaucomul este un grup de boli oculare care afectează nervul optic și reprezintă principala cauză de orbire prevenibilă. Ereditatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea glaucomului.

Un examen oftalmologic amănunțit ar putea fi „cheia” pentru a afla dacă aveți glaucom, „hoțul tăcut” al vederii. Glaucomul este un grup de boli oculare care afectează nervul optic și reprezintă principala cauză de orbire prevenibilă, potrivit The Glaucoma Foundation.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu știu că sunt expuși riscului.

Aaproximativ 80 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de această afecțiune, număr care se așteaptă să ajungă la aproape 112 milioane până în 2040.

Ereditatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea glaucomului, iar cel puțin jumătate dintre pacienții cu glaucom nu prezintă simptome până când vederea lor nu este afectată în mod semnificativ.

Potrivit medicilor, glaucomul deteriorează în tăcere nervii optici.Factorii de risc ridicat pentru dezvoltarea glaucomului includ un istoric familial al bolii și vârsta de peste 40 de ani.

Factor de risc

Cel mai important factor de risc este presiunea intraoculară anormal de ridicată.

  • Persoanele de origine africană, hispanică și asiatică prezintă, de asemenea, un risc crescut. Persoanele de origine africană și hispanică au o tendință mai mare de a dezvolta glaucom primar cu unghi deschis. Persoanele de origine asiatică au o probabilitate mai mare de a dezvolta glaucom cu unghi închis și glaucom cu tensiune normală.
  • Alți factori de risc includ diabetul, miopia, leziuni oculare anterioare, tensiune arterială extrem de ridicată sau scăzută, cornee centrală subțire și utilizarea pe termen lung a steroizilor și a cortizonului.

Atenție! Glaucomul nu poate fi vindecat, dar poate fi tratat dacă este depistat la timp. Experții îi îndeamnă pe toți cei peste 40 de ani să efectueze un examen oftalmologic complet la fiecare trei-patru ani. Cei cu un factor de risc și toate persoanele de peste 40 de ani ar trebui să își verifice ochii la fiecare 18-24 de luni.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: