miercuri, noiembrie 30, 2022

Hemoroizii sunt, de fapt, vene dilatate la nivelul rectului și anului, asemănătoare cu niște săculeți. Ei pot fi cauzați de o multitudine de factori, iar majoriatea pot fi controlați.

Acești săculeți se încadrează în mai multe stadii, în funcție de severitatea formelor și evoluție. Hemorozii sunt cauzați, în mare parte, de tot ceea ce provoacă presiune ridicată în canalul anal.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Această presiune poate fi cauzată de constipație, un stil de viață nesănătos cu o alimentație săracă în fibre, deshidratare, sedentarism, statul și lucrul la birou pentru perioade îndelungate.

De asemenea, aproape 100% dintre femeile însărcinate vor face hemoroizi din cauza acestei presiuni cauzate de sarcină. În majoritatea cazurilor, însă, retrocedează după naștere.

Simptomele hemoroizilor

Dr. Radu Seicean, medic primar chirurgie generală, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, ne dezvăluie cum pot fi tratați hemoroizii și care sunt simptomele comune.

„Cele mai frecvente simptome ale bolii hemoroidale sunt sângerarea (sânge puțin și proaspăt) și durerea (aceasta apare doar dacă hemoroizii se complică și apar inflamații). Uneori, ca simptom poate apărea și pruritul în zona anală.

Te-ar mai interesa: Nu te teme de grăsimile alimentare: vaginul tău de...

Boala hemoroidală are mai multe stadii:

Stadiul I: vene dilatate pe canalul anal
Stadiul II: la efortul defectației, hemoroizii prolapează și apoi revin spontan
Stadiul III: hemoroizii prolapează la efortul defecației și trebuie introduși manual înapoi în canalul anal
Stadiul IV: prolaps hemoroidal, când întreaga mucoasă anală, împreună cu hemoroizii, stau în afara canalului anal și nu mai pot fi introduși”, a explicat chirurgul Radu Seicean, potrivit ziarmedical.ro.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

Cel mai popular tratament pentru hemoroizi

Ligatura elastică este cel mai frecvent tratament al hemoroizilor.

„Stradiul IV al bolii hemoroidale se tratează exclusiv chirurgical. Stadiile I, II și parțial III pot tratate prin metode minim invazive.

Ligaturarea elastică se practică în sistem ambulator, prin ligaturi elastice. Uneori, metoda de tratament a ligaturării elastice se asociază și cu fotocoagulare, infraroșu, radiofrecvență, scleroterapie și altele.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Tratamentul constă în aplicarea unei inel elastic (din silicon sau cauciuc) care își micșorează de 10 ori diametrul și strânge la bază această venă dilatată. Astfel, se oprește circulația sanguină în hemoroid, acesta se necrozează și în 3-4 zile se detașează și se elimină prin scaun. Cicatricea se vindecă total în 2 săptămâni. După acest interval, pacientul poate reveni la următoarea ședință de terapie. De regulă se fac minim 3 ședințe, durata unei ședințe de ligaturare elastică este de maximum 10 minute”, adaugă medicul.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private