luni, august 2, 2021

A treia doză va fi utilizată pentru stimularea răspunsului imun la vaccinul anti-COVID, susțin experții în sănătate. Deși Agenția Europeană a Medicamentului nu a autorizat administrarea acestei doze, tot

mai multe state iau în considerare această opțiune.

Nivelul anticorpilor scade treptat, după imunizare. În acest sens, la câteva luni de la debutul campaniilor de vaccinare anti-COVID, anumite state au implementat imunizarea cu o nouă doză.

Totuși, deși nivelul anticorpilor scade treptat, medicii susțin că acest lucru nu înseamnă în mod direct că suntem mai vulnerabili în fața virusului. De fapt, chiar și după diminuarea anticorpilor vom fi protejați anti-COVID pentru o anumită peridoadă de timp.

Anumite state au început imunizarea cu a treia doză

Sunt state care deja iau în calcul a treia doză de vaccin. În mod

concret, Israel a început vaccinarea celor din categoria de risc, Franţa începe din luna august, iar Ungaria, de asemenea, din luna august. Deci, Franţa şi Ungaria nu au început încă, în Israel este începută această vaccinare cu a treia doză, anunță Rador.

Întrucât nu este foarte clar încotro ne îndreptăm, medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă această decizie este o tendinţă la nivel global și, de asemenea, ce date ne arată că este necesară.

Se vorbeşte destul de mult despre momentul în care nu mai ai imunitate, chiar dacă ai făcut vaccinul

„Datele ştiinţifice, pentru că nu vorbim

de o tendinţă a unor ţări de a integra cea de a treia doză în schema de vaccinare, este foarte important ca aceste decizii să se bazeze pe dovezi ştiinţifice şi pe dovezile din viaţa de zi cu zi.

Adică, atunci când se observă o scădere importantă a eficienţei schemelor de vaccinare actuale după o perioadă determinată de timp, sigur că trebuie să luăm în calcul acest rapel la şase luni, la opt luni, la 12 luni, în funcţie de cum vor arăta datele.

Dar, aş vrea să spun că Agenţia Europeană a Medicamentului, în momentul de faţă, nu a autorizat cea de a treia doză, şi aici când vorbim de autorizare

ne referim la date de siguranţă, la tolerabilitate şi la datele de imunogenitate.

Dar să ne întoarcem la nivelurile de protecţie pe care noil le ştim în momentul de faţă, la şase luni, indiferent de categoria de vârstă la care ne raportăm, nivelul anticorpilor neutralizanţi, inclusiv faţă de varianta Delta este suficient de ridicat încât să ne ofere protecţie faţă de forme severe de boală, faţă de internare, faţă de deces”, explică medicul Valeriu Gheorghiță.

 

Ultimele stiri

Parteneri