Sari la conținut

Tot mai mulți pacienți se confruntă cu aceste probleme după vindecarea în urma infecției de covid! Uneori aceste probleme pot fi fatale!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Insomnia la femei

Pacienții infectați cu covid-19, dar care au reușit să învingă virusul se confruntă cu o serie de probleme medicale ulterioare. Dintre acestea, amintim insomniile  – despre care ne va vorbi medicul Oan Deleanu, medic pneumolog cu competența în Somnologie.

Care sunt cauzele care duc la apariția insomniilor după vindecarea infecției de covid?

„Se pare că virusul care știm că pleacă de undeva din nas și care ne lasă fără gust și miros, ascensionează pe nervul olfactiv și ajunge la creier, unde avem o formațiune numită hipotalamus. Hipotalamusul se ocupă cu reglarea a o mulțime de lucruri delicate, cum ar fi ritmul somn-veghe, de aceea unii pacienți acuză insomnie, alții, dimpotrivă, sunt foarte somnolenți în timpul bolii și după.

De asemenea, are legătură și cu apetitul de mâncare și cu apetitul legat de orice alte lucruri.

Din păcate, este o realitate faptul că pacienții care au avut COVID, după, au o perioadă lungă în care fie sunt somnolenți, fie au insomnii.

De fapt și de drept, ceea ce ne învinge, de fapt, este deprimarea sistemului imunitar și decesul are loc tocmai din cauza unor infecții oportuniste. Asta face deprivarea de somn”, a explicat Oana Deleanu la Antena 3. 

Cum putem trata insomniile?

„S-a recomandat, în tratarea bolii COVID, administrarea de melatonină. Am văzut pacienți care își administrau foarte multe miligrame de melatonină. Pentru tulburările somnului, în general, administrăm în jur de 3 miligrame, mai mult sau mai puțin, care se iau la ora de culcare, melatonina fiind o substanță produsă de creierul nostru, de undeva de acolo, chiar din hipotalamus, care are și proprietăți antiinflamatoare și antioxidative”, mai spune pneumologul.

”Pentru cei care acuză somnolență, medicul spune că ”există stimulente de vigilență, pornind de la banala cafea, teină, ciocolată și așa mai departe, până la diferite băuturi, există și substanțe care stimulează vigilența, dar ar fi recomandat ca o persoană care se află în recuperare după boală să accepte și să doarmă, pentru că în timpul somnul nu face altceva decât să își facă sinteză de proteină, să își refacă sistemul imunitar”.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: