duminică, august 9, 2020

Dacă în Europa, rata mortalităţii din cauze cardiovasculare a scăzut foarte mult în ultimele decenii, la noi în ţară situaţia este exact invers, numărul românilor care îşi pierd viaţa din aceste cauze înregistrând o creştere semnificativă, potrivit unui studiu publicat în revista European Heart Journal.

Scăderea numărului de decese din cauze cardiovasculare pe teritoriul european este datorată succesului înregistrat de medicamentele anticolesterol, dar şi campaniilor antifumat, conform cercetătorilor care au realizat acest studiu.

Citește și:

Ratele de mortalitate ale maladiilor cardiovasculare au scăzut cu peste jumătate în multe ţări europene, începând cu anii ’80. Şi totuşi maladiile cardiovasculare rămân principalele cauze de mortalitate din Europa, iar numărul în creştere de îmbolnăviri de diabet şi persoane care suferă de obezitate ar putea duce la pierderea progresului semnificativ înregistrat în ultimii 30 de ani.

Citește și:

“Pentru majoritatea ţărilor veştile sunt bune, iar rata mortalităţii a scăzut semnificativ în ultimii 30 de ani”, conform lui Nick Townsend de la Universitatea Oxford, participant la acest studiu.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bolile cardiovasculare sunt responsabile, la nivel global, de moartea a 17 milioane de oameni în fiecare an.

Echipa de cercetători a examinat numărul deceselor din cauza maladiilor cardiovasculare în perioada 1980 – 2009 pentru ambele sexe şi în funcţie de patru grupe de vârstă: sub 45 de ani, 45 – 54 de ani, 55 – 64 de ani şi peste 65 de ani.

Citește și:

Ei au ajuns la concluzia că aproape toate ţările membre UE, cu excepţia României, au înregistrat scăderi semnificative ale ratelor de mortalitate din cauze cardiovasculare în ultimele trei decenii, atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, şi la toate categoriile de vârstă.

Marea Britanie, Danemarca, Malta, Olanda şi Suedia au înregistrat cele mai puternice scăderi ale mortalităţii pentru ambele sexe, în timp ce în rândul bărbaţilor din Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia, scăderea este mică, nesemnificativă statistic, dar se remarcă totuşi o scădere. În cazul bărbaţilor români, conform studiului, se înregistrează o mică dar statistic semnificativă creştere a ratei mortalităţii.

Deşi studiul nu se opreşte în mod specific asupra cauzelor, Nick Townsend susţine că această evoluţie favorabilă la nivelul continentului este datorată probabil unor medicamente de o mai bună calitate – aşa cum sunt cele împotriva colesterolului ridicat şi împotriva hipertensiunii arteriale, dar şi datorată scăderii numărului fumătorilor în această regiune

Parteneri