Sari la conținut

Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti taxa de 10% pe concediile medicale. Ce înseamnă boala obișnuită?

taxe si impozite
Sursă foto: Monitorul de Vrancea

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, prin ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi, a anunţat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, transmite Agerpres.

Taxa de sănătate pentru bolile obișnuite

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează.

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Criteriile în baza cărora se aplică scutirile de la plata taxei de sănătate la concediile medicale

El a explicat şi criteriile în baza cărora se aplică scutirile de la plata taxei de sănătate la concediile medicale.

„Şi principiul este următorul: poate ştiţi, din propria experienţă sau oricum toţi medicii ştiu, pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Ei bine, boală obişnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical.

Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti; pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti. Şi aici intră categoriile despre care presa a comunicat cu îngrijorare şi anumite asociaţii de pacienţi.

Sunt exceptate, aşadar, de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public, bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, mari arşi, urgenţele medicale şi o întreagă categorie. Ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical”, a explicat Mihai Constantin.

Ce reprezintă „boala obișnuită”?

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că noţiunea de boală obişnuită reprezintă „codul de indemnizaţie 01 prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1192/2020”.

„Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti acea cotizaţie pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizaţie 01 încadrat la categoria boală obişnuită.

Decizia acestei încadrări se face, evident, de către medicul care dă acel concediu medical, pe baza investigaţiei şi tratamentului prescris, care decide, de asemenea, şi oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a arătat el.

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei

Afecţiunile în cazul cărora pacienţii sunt scutiţi de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale

În context, Mihai Constantin a prezentat, la solicitarea presei, şi afecţiunile în cazul cărora pacienţii sunt scutiţi de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale.

„Repet: medicul evaluează, tratează şi eliberează concediu medical şi medicul ştie foarte bine ce cod să pună pe concediul medical.

Dacă vă este util, am să vă citesc:

 • boală infectocontagioasă din grupa A,
 • boală infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării,
 • urgenţă medico-chirurgicală,
 • carantină,
 • sarcină şi lăuzie,
 • îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copii cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani,
 • îngrijire copil bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani,
 • supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării,
 • reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru, trecerea temporară în altă muncă,
 • tuberculoză,
 • boală cardiovasculară,
 • neoplazii,
 • SIDA,
 • risc maternal,
 • unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare,
 • îngrijire pacient cu afecţiuni oncologice”, a enumerat Mihai Constantin.

Prevederile privitoare la scutirea de la plata taxei de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale au fost incluse în ordonanţa de urgenţă care conţine şi măsuri de sprijin pentru mamă – nou-născut aflate în situaţii defavorizate, aprobată marţi de Guvern.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel