duminică, noiembrie 27, 2022

Totul despre afecțiunea care afectează vorbirea. Aftele bucale sunt leziuni minore care se vindecă de la sine în câteva zile. Disconfortul pe care ni-l generează, durere combinată cu senzație de usturime în interiorul cavității orale, ne face să apelăm la orice  doar pentru a scăpa mai repede.

Aftele ne strică total buna dispoziție, ne afectează vorbirea și cauzează dificultăți în momentul consumului de alimente sau băuturi. Cauza este apariția unei afte bucale. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce apar aftele bucale și cum este bine să acționăm pentru a le trata.

Te-ar mai interesa: 27 noiembrie, zi de mare sărbătoare! Ce NU este bi...

Ce sunt aftele bucale?
„Apărute predominant la nivelul cavității orale și având o incidență destul de crescută, aftele bucale sunt ulcerații (leziuni) dureroase de mici dimensiuni, de culoare albă, înconjurate de o suprafață roșiatică. Pot apărea la nivelul limbii, al buzelor, pe cerul gurii sau în zona mucoasei labiale (partea internă a buzei), a gingiei sau pe interiorul obrajilor. Ne putem confrunta cu o singură aftă sau chiar cu mai multe în același timp. Ele provoacă un disconfort ridicat prin senzația de usturime, arsură, și afectează calitatea vieții pacientului, căruia i se limitează mult gama de alimente și băuturi pe care le poate consuma. De aceea, este nevoie de un tratament cât mai rapid”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Te-ar mai interesa: Ceai pentru vezica hiperactivă. Nu are nicio contr...

De ce apar aftele bucale?

Cauzele apariției aftelor variază de la alimentație necorespunzătoare, deficite de vitamine și minerale (B12, zinc, acid folic, fier, etc.), bacterii, dereglări hormonale, stres și până la cauze mecanice. Putem include în ultima categorie periajul agresiv, lucrările dentare incorect adaptate, aparatul dentar, fire de sutură, mușcarea obrazului. De asemenea, ele mai apar și în contextul unor afecțiuni cronice generale (HIV, boala celiacă, boala Crohn), la pacienți imunodeprimați”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Te-ar mai interesa: A făcut accident în Dubai. Fostul preot Daniel Bal...

Cu tratăm aftele bucale?

„Deși, în general, aftele bucale se vindecă de la sine în maximum două săptămâni, este foarte neplăcut pentru pacient să aștepte pur și simplu vindecarea acestora. Tratamentul classic, după vizita la medicul stomatolog, presupune administrarea de colutorii (preparate în farmacii cu laborator) pe bază de dezinfectanți, antibiotice, vitamine și uleiuri esențiale, aplicate de câteva ori pe zi prin badijonare.

Te-ar mai interesa: NU ai asigurare de sănătate? Iată care sunt servic...

Alte căi de tratament pot fi aplicarea de violet de gențiană combinat cu xilină de câteva ori pe zi sau badijonările cu glicerină boraxată ori clătirea cu soluții alcaline de tipul bicarbonatului de sodiu.

Există, totodată, multe produse deja preparate care se găsesc în comerț, în farmacii, cu rezultate destul de bune. Nu am să vă ascund însă că primele zile sunt extrem de neplăcute, chiar și după începerea tratamentului.

Te-ar mai interesa: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Vei fi ur...


O metodă nouă de tratament și cu eficiență mult mai ridicată este laserul, care reduce semnificativ simptomatologia și accelerează procesul de vindecare”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cum prevenim apariția aftelor?

„Pentru pacienții purtători de proteze dentare, igiena atentă a acestora și îndepărtarea lor pe timpul nopții sunt esențiale. Avem nevoie de un periaj corect realizat, de o igienă riguroasă, evitarea agresării prin periaj a mucoaselor gingiei, evitarea alimentelor foarte reci, foarte calde sau foarte picante, acide. De asemenea, recomand îndepărtarea factorilor mecanici cauzatori de afte, cum ar fi lucrările dentare neadaptate corect”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private