Sari la conținut

Totul despre alimentele bogate în colagen. De ce sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului

alimente bogate in colagen
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
de ce sunt importante alimentele cu colagen

Includerea colagenului sau a nutrienților care susțin producția de colagen în dieta ta poate oferi câteva beneficii surprinzătoare pentru sănătatea ta generală. Iată câteva modalități prin care susținerea nivelurilor sănătoase de colagen poate fi ceva pe care doriți să le explorați:

  • Sănătatea pielii: colagenul contribuie la elasticitatea, hidratarea și sănătatea generală a pielii. Îmbătrânirea și factorii de mediu scad colagenul, ceea ce poate duce la apariția ridurilor și a pielii uscate. Creșterea aportului de colagen poate combate aceste efecte și poate promova o piele tânără și strălucitoare.
  • Dureri articulare: Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajului, care este țesutul asemănător cauciucului care vă protejează articulațiile. Creșterea consumului de colagen poate ameliora durerile articulare și simptomele artritei.
  • Sănătatea inimii: Colagenul oferă structură arterelor tale, prevenind slăbirea acestora. Astfel, colagenul sănătos ar putea ajuta la susținerea sănătății inimii.
  • Masa musculara: Colagenul contine aminoacidul glicina, care joaca un rol in sinteza creatinei. Acest lucru poate oferi mușchilor combustibilul de care au nevoie pentru a alimenta prin antrenamente, potențial îmbunătățind masa musculară.
  • Sănătatea oaselor: La fel ca articulațiile și pielea noastră, oasele noastre sunt, de asemenea, bogate în colagen, care le ajută să le mențină puternice și sănătoase. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de colagen scade, ceea ce duce la afecțiuni precum osteoporoza

Iată câteva alimente bogate în colagen

Pește și scoici
Peștele, în special pielea și solzii, este o sursă excelentă de colagen. Colagenul derivat din pește, cunoscut sub numele de colagen marin, are o mare biodisponibilitate. Aceasta înseamnă că este absorbit în organism mai eficient decât colagenul din alte surse.

Carnea de pui
Puiul, în special cartilajul de pui, este o sursă naturală de colagen. Este bogat în colagen de tip II, care este benefic pentru sănătatea articulațiilor și poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei .

Dacă ești concentrat să aduci mai mult colagen în dieta ta, optează pentru aripioare de pui sau un drăguț care se servește cu pielea sa, atunci când faci cumpărături pentru pui.

Vită
Carnea de vită, în special pielea și oasele de bovine, este o sursă bogată de colagen. Colagenul derivat din carne de vită, denumit adesea colagen bovin, este compus în principal din colagen de tip I și de tip III. Aceste tipuri de colagen sunt esențiale pentru sănătatea și rezistența pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajelor fibroase, țesutului conjunctiv și dinților, potrivit health.com.

 

Albușuri de ou
Albusurile de ou sunt o sursa de prolina, unul dintre aminoacizii necesari producerii de colagen.

Și, deși gălbenușurile nu conțin în mod specific colagen, ele sunt bogate în nutrienți esențiali pentru producerea de colagen în organism.

Ouăle pot fi savurate în diferite moduri, cum ar fi omletă, fierte tare și poșate. Sunt o sursă de proteine ​​de înaltă calitate care facilitează includerea de nutrienți suplimentari într-o dietă.

Citricele
În timp ce citricele nu conțin colagen în sine, fructele precum portocalele și grepfrutul sunt bogate în vitamina C , care ajută corpul să producă colagen. Vitamina C joacă un rol esențial în sinteza pro-colagenului, precursorul organismului al colagenului.

Fructe de pădure
Similar cu citricele, fructele de pădure sunt o sursă naturală de vitamina C. 11 Vitamina C, permite organismului să formeze colagen și să-l folosească eficient.
Gref R, Deloménie C, Maksimenko A, Gouadon E, Percoco G, Lati E, Desmaële D, Zouhiri F, Couvreur P. Bioconjugatul de vitamina C-squalen promovează îngroșarea epidermei și producția de colagen în pielea umană.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel