Sari la conținut

Totul despre boala care se vindecă greu, se transmite ușor și poate produce epidemii cu sute de mii de cazuri

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Totul despre boala care se vindecă greu. Este vorba despre Tuberculoza, boală infecțioasă cumplită de care suferă aproape 10.000 de români. 

Potrivit PRO TV, cercetătorii de la Spitalul Colentina cu sprijinul unor tehnicieni IT au creat un program care poate diagnostica boala în câteva ore.  Cu ajutorul inteligenței artificiale, medicul primește o alertă, însoțită de imaginile în care apare bacilul, în câteva ore.

Dr. Cristina Popp, medic anatomopatolog, a oferit detalii despre cercetarea care a durat trei ani.

 

„Am început prin a alege lame pe care este bacilul tuberculozei și a-l marca pur și simplu, urmând ca aceste imagini să le oferim programului, prin inginerii noștri de machine learning. El învață ca un student, continuu, din greșelile pe care le-a făcut și pe care i le corectezi”, afirmă medicul.

Medicul mai spune că diagnosticul se poate stabili în câteva ore: „Omul nu face nimic în acest timp. Calculatorul lucrează în fundal”.

Câteva zeci de secunde ca să confirme rezultatul

TBC
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Odată ce programul depistează un pacient pozitiv cu TBC, medicul primește o alertă, însoțită de imaginile în care apare bacilul. Doctorul are nevoie de câteva zeci de secunde ca să confirme rezultatul, apoi inițiază tratamentul mai repede decât prin metoda clasică.

Tuberculoza distruge plămânii și imunitatea bolnavului. Se vindecă greu, se transmite ușor și poate produce, în câteva luni, epidemii cu sute de mii de cazuri, așa cum se întâmplă în prezent în unele țări din Asia.

Cât costă achiziția programului?

Dr. Sabina Zurac, șef secție, spune că modelul de identificare a bacilului Koch are o acuratețe de până la 95 la sută.

„Modelul nostru de identificare a bacilului Koch are o acuratețe de până la 95 la sută și atinge randamentul celui mai bun anatomopatolog.
Am testat algoritmul nostru împotriva unei echipe de anatomopatologi. Rezultatul pe care l-a dat algoritmul pe 60 de lame examinate a fost la fel de bun ca cel mai bun rezultat al unui anatomopatolog. Nu mai există un alt program cu rezultatele noastre în lume”, spune Dr. Sabina Zurac.

Reprezentanții autoritatății sanitar-militare din Indonezia, o țară cu aproape un milion de bolnavi și 150.000 de decese pe an din cauza tuberculozei, au aflat despre acest instrument și au trimis specialiști în România.
Noul președinte a anunțat o campanie națională de screening. Iar aici intervine programul românesc, care va putea analiza la distanță probe colectate de pe cele peste 17.000 de insule.

Achiziția algoritmului de către indonezieni va însemna probabil câteva zeci de milioane de euro pentru statul român, cu drepturi de autor plătite către spitalul și inginerii de inteligență artificială care au creat programul, potrivit sursei.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel