Sari la conținut

Totul despre infecții. Care sunt mai frecvente vara și ce măsuri poți lua

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Totul despre infecții: Care sunt mai frecvente vara și ce măsuri poți lua. Vara, infecțiile apar mai des și ne pot afecta calitatea vacanței și sănătatea noastră, potrivit medicilor.

Din acest motiv, este important să cunoaștem tipurile de infecții cu care ne putem confrunta și măsurile preventive pe care le putem lua.

Tipuri de infecții pe timp de vară

Infectii renale
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

„Infecțiile de vară pot fi cauzate de diverși factori, cum ar fi umiditatea crescută, căldura, contactul cu apă sau alimente contaminate și supraaglomerarea în anumite locuri”, spune Spyridon Barbas Patolog, Director al Clinicii de Patologie a 5-a Metropolitan General și Director al departamentului de patologie din policlinica MyClinic Mykonos și continuă prin a menționa infecțiile cu care ne putem confrunta vara, precum și măsurile de prevenire și combatere a acestora:

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de infecții includ:

  •  Infecții ale tractului respirator: Acestea includ răceli obișnuite, faringită și infecții ale tractului respirator superior. Aceste infecții sunt mai frecvente în timpul verii din cauza expunerii la aparatele de aer condiționat și a locurilor aglomerate.
  • Infecții gastro-intestinale: Adesea cauzate de consumul de alimente sau apă contaminate. Simptomele includ diaree, dureri abdominale, greață și vărsături. Este important să mențineți o bună igienă și să evitați consumul de alimente și apă de calitate îndoielnică.
  • Infecții ale pielii: transpirația crescută și expunerea la apă contaminată pot provoca infecții ale pielii, cum ar fi fungice și bacteriene. O bună igiena a pielii și evitarea contactului cu apa contaminată pot ajuta la prevenirea acestor infecții.
  • ITU sunt mai frecvente la femei în timpul verii, în principal datorită umidității crescute și vizitelor frecvente la piscine și plaje. Este important să mențineți o bună igienă și să evitați utilizarea prelungită a costumelor de baie ude.

Prevenirea infecțiilor vara

Instrucțiunile de bază includ:

  • Igienă bună a mâinilor: spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea unui antiseptic poate reduce riscul de transmitere a agenților patogeni.
  • Evitarea atingerii feței: Evitarea contactului mâinilor cu fața, în special cu ochii, nasul și gura, poate reduce riscul de infecție.
  • Distanțarea socială: păstrarea distanței față de persoanele care prezintă simptome de boală, cum ar fi tusea sau strănutul, poate ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor.
  • Purtarea unei măști: în special în zonele aglomerate, purtarea unei măști poate oferi protecție suplimentară.

Ce măsuri se pot lua

  • Hidratarea și odihna. Sunt necesare pentru întărirea sistemului imunitar și pentru a ajuta la refacere.
  • Tratament simptomatic. Utilizarea analgezicelor și antipireticelor pentru a trata simptomele ameliorează durerea și febra.
  • Sfaturi medicale: Contactul necesar cu un medic în caz de agravare a simptomelor sau de apariție a febrei mari și dificultăți de respirație.
  • Infecțiile de vară sunt o realitate care necesită o atenție mărită și prevenire.
  • Cu informațiile corecte și cu măsurile de precauție corespunzătoare ne putem bucura de o vară sănătoasă și sigură, evitând situațiile nedorite care ne pot afecta calitatea vacanței”, conchide domnul Barbas.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel