joi, noiembrie 26, 2020
Virgil Munteanu

Este adevarat ca razele soarelui ajuta plantele sa creasca si contribuie la formarea vitaminei D, dar in acelasi timp nimeni nu este protejat de distrugatoarele raze ultraviolete. Studiile au aratat ca 80% din deteriorarea pielii din cauza razelor UV se produce in copilarie si adolescenta, pe vremea cand nu stiam nimic despre protectia impotriva razelor UV. Vestea buna este ca la orice varsta putem urma diferiti pasi care sa minimizeze raul facut in urma cu multi ani si pentru a preveni viitoarele probleme.

Cat de importanta este protectia impotriva razelor UV? Foarte. Anual, numai in Statele Unite sunt descoperite mai bine de 1 milion de cazuri de cancer de piele. Desi majoritatea acestor cazuri se trateaza, in zonele afectate – fata, gat, maini – raman cicatrici vizibile sau puncte albicioase. Un alt tip de cancer de piele, melanoma, nu este atat de usor de tratat si face anual in jur de 8000 de victime.

Exista numeroase mituri despre lotiunile ce ofera protectie impotriva razelor UV, cum ar fi ca ar deteriora pielea in interior. Acest mit nu este adevarat, intrucat aceste lotiuni actioneaza numai la suprafata pielii, nu intra in profunzimea celulelor. Este adevarat ca folosind lotiune corpul va produce mai putina vitamina D, dar acest nutrient esential poate fi obtinut fara risc din alimente si suplimente alimentare.

Majoritatea lotiunilor ofera protectie atat impotriva radiatiilor cu ultraviolete B, cele responsabile de arsuri, cat si impotriva ultravioletelor A, care imbatranesc pielea. Ambele tipuri de ultraviolete conduc la cancer de piele, dar indicele SPF(trecut pe orice ambalaj) se refera numai la expunerea la UVB.

Continuarea pe Lyla.ro

Parteneri