Sari la conținut

Totul despre simptomele şi tratamentul psoriazisului- boala care afectează profund încrederea în sine

În general, bolile dermatologice sunt considerate nişte maladii mai mult neplăcute decât grave, fără răsunet asupra organismului şi fără urmări importante.

Totuşi aceasta este o boală cronică, cu simptome majore, ce afectează profund încrederea în sine, viaţa socială şi profesională a pacientului şi care se asociază cu mai multe afecţiuni grave.

 „Parapsoriazisul este o boală inflamatorie cronică de piele care se manifestă prin pete roșii gălbui și usor cojite care apar mai ales pe trunchi, dar și pe membre. Leziunile cutanate nu produc mâncarime decât arareori. Deosebim o forma cu pete mici care are o evoluție benignă, leziunile dispărând la expunerea la soare sau lumina medicală tip UVB de 311 nm. Dacă petele sunt mai mari de 5 cm diametru se descrie o formă mai gravă care poate vira într-un limfom cutanat. Pentru un diagnostic corect, este necesară biopsia,” explică  Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din București

Simptomele psoriazislui

La început se manifestă prin apariţia unor umflături roşii. Acestea devin mai mari şi mai groase cu timpul. Petele încep să se împreuneze acoperind suprafeţe mari ale corpului.

Simptomele cel mai frecvent întâlnite în psoriazis sunt următoarele:
– zone tegumentare roşii, reliefate care prezintă cruste lucioase la suprafaţă. Plăcile cutanate pot avea diferite localizari, dar cel mai frecvent sunt regăsite la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mâinilor, picioarelor şi regiunii sacrale inferioare. Aproximativ 90% dintre persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel

– zone mici, sângerande, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate (poartă numele de semnul Auspitz)

– cruste subţiri sau îngroşate cu localizare la nivelul scalpului

– prurit (mâncărime), în special în fazele acutizate ale bolii, cu predilecţie la nivelul leziunilor situate sub sâni,  axile, fese

– modificări ale unghiilor sunt regăsite la aproximativ 50% dintre pacienţii cu psoriazis. Dintre acestea amintim:
– pete mici unghiale şi periunghiale (fără evidenţierea unei infecţii micotice)
– îngălbenirea unghiilor de la picioare şi rareori a unghiilor de la mâini
– desprinderea unghiei din rădăcină
– rar, depozite fine subunghiale de ţesut cutanat .
Alte simptome, mai rare sunt:
– plăci cutanate cu localizare în oglindă (bilateral, de exemplu la ambele coate sau ambii genunchi)

–         leziuni cutanate asemănătoare picăturilor de apă. Acest tip de leziune apare cel mai frecvent în psoriazisul secundar infecţiilor streptococice faringine şi poartă denumirea de psoriazis gutos. Acest tip de psoriazis este întâlnit în proporţie de 10 % din totalul cazurilor

–         dureri articulare, artrite, umflarea articulaţiilor cu reducerea mobilităţii acestora şi edeme periarticulare. Acest tip de psoriazis poartă numele de artrită psoriazică şi este întâlnită la aproximativ 5-10% din totalul persoanelor cu psoriazis.

–         Fenomenul Koebne poate apărea la unele persoane cu psoriazis care au suferit o arsură, expunere exagerată la soare, tăietură la nivelul unei regiuni cutanate neatinse de psoriazis. Acest fenomen constă în apariţia leziunilor psoriazice caracteristice, la aproximativ câteva zile până la 2 săptămâni de la rănire.

Cauzele apariţiei psoriazisului

 

Deşi cauzele psoriazisului nu sunt cunoscute, maoritatea specialiştilor susţin că afecţiunea este ereditară. Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei  cu această boală. În orice caz, nu este clar dacă factorii genetici acţionează singuri în determinarea bolii sau dacă există şi alţi factori personali sau de mediu care au şi ei un rol în declanşarea bolii.
Experţii cred că sistemul imunitar are un rol în apariţia psoriazisului, dat fiind faptul că în această boală se pot evidenţia în straturile anormale ale pielii un număr mare de leucocite (celule sanghine albe, cu rol în medierea răspunsului imun). Un alt argument pentru etiologia de natură imună a bolii este faptul că afecţiunea răspunde la tratamentul imunodepresiv (care inhibă sistemul imunitar).

Factorii care pot agrava boala:

 
– clima rece şi uscată este un factor care poata agrava simptomele specifice psoriazisului. Clima caldă, umedă şi soarele (razele ultraviolete) pe de altă parte pot ameliora simptomele bolii
– leziunile cutanate, indiferent de localizare

– stresul şi anxietatea pot cauza aparitia psoriazisului şi pot, de asemenea, agrava leziunile deja existente
– infecţiile, în special infecţiile gâtului pot cauza psoriazis (prin diferite mecanisme mediate imun). Acest lucru este des intalnit mai ales în rândul copiilor infectaţi cu streptococ.  
– anumite medicamente, precum antiinflamatoriile non-stroidiene (AINS), agenţii beta blocanţi (medicamente folosite in tratamentul unor boli cardiace şi a hipertensiunii) şi sărurile de litiu  pot agrava simptomele psoriazisului.

Tratament

Medicii dermatologi recomandă ca tratamentul să fie urmat o perioadă lungă de timp pentru vindecarea eruptţilor. De asemenea, nu există scheme generale de tratament, ci este individualizat. Potrivit dr. Alin Nicolescu de la Centrul de Diagnostic si Tratament Roma, exista 3 categorii mari de terapii pentru această afecţiune:

Terapia locală
Agentul terapeutic este aplicat direct pe tegumente. Este utilizata in general in cazul formelor usoare de psoriazis cand aria de leziuni nu este foarte extinsa, fiind cel mai utilizat de catre pacienti. El se face cu corticosteroizi, derivati de vitamina D, keratolotice, reductoare si emoliente. Dezavantaje: pete pe tegument, iritatie in contact cu hainele, miros neplacut.

Fototerapia
Este terapia care foloseste: radiatiile ultraviolete B (UVB) sau A in combinatie cu un agent fotosensibilizant (PUVA sau fotochemoterapie). Este utilizata la pacientii cu forma moderate si severe si poate fi utilizata in combinatie cu terapiile locale. Principalele reactii adverse pe termen scurt sunt arsura tegumentului, greata, prurit, eritem, eruptii acneiforme, cefalee, algii cutanate, iar pe termen lung s-a constatat un risc dezvoltat de keratoze actinice, lentigine, imbatranire prematura tegumentara, cataracta si dezvoltarea de cancere cutanate. De asemenea, la barbati s-a constatat o crestere a frecventei cancerelor in regiunea genitala, ceea ce impune protectia acestei zone in cursul tratamentului. Contraindicatii: sarcina si lactatia, cataracta, varsta mai mica de 18 ani, cancer cutanat in antecedente, metotrexat sau ciclosporina concomitent, expunerea la arsenic sau radiatii ionizante, porfirie, afectiuni cu fotosensibilitate, afectare hepatica sau renala, boli caridovasculare grave, nevi melanocitari multipli.

Terapia sistemică
Agentul terapeutic este administrat oral sau este injectat. Este utilizata la pacientii cu forma moderate si severe, in general daca nu au raspuns la celelalte doua tipuri de terapii. Principalii agenti sistemici orali sunt metotrexat, ciclosporina si derivati de vitamina A.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel