Sari la conținut

Toxiinfecția alimentară. Top 5 alimente care provoacă frecvent această afecțiune

ou să fie sănătos
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouăle - o adevărată sursă de proteină

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul alimentelor sau băuturilor contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice. Aceasta se manifestă prin simptome neplăcute, precum vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și de gât. Iată lista alimentelor care provoacă adesea această afecțiune și cum o poți evita.

Pentru a diminua riscul de a dezvolta afecțiunea, spălarea și gătirea alimentelor la temperaturi înalte este esențială. Aceste două acțiuni distrug microorganismele responsabile pentru declanșarea toxiinfecției alimentare.

Tratamentul se recomandă în funcție de forma manifestată. În cazuri ușoare, simptomele nu persistă mai mult de 48 de ore și se pot ameliora acasă, cu odihnă și hidratare corespunzătoare. În cazul formelor mai grave, se pot administra anumite medicamente la recomandarea medicului. De asemenea, unii pacienți necesită ajutor medical de specialitate, fiind internați în spital pentru înlocuirea intravenoasă a lichidelor pierdute .

Femeile însărcinate, bătrânii cu boli cronice și copiii sunt mai predispuși la această afecțiune.

Top 5 alimente care provoacă toxiinfecția alimentară

Carnea de pui

Carnea de pui, rață, curcan prezintă un risc ridicat de a provoca toxiinfecție alimentară. Acest lucru se datorează în principal celor două tipuri de bacterii, Campylobacter și Salmonella, care se găsesc în mod obișnuit în intestinele și penele acestor păsări.

Aceste bacterii contaminează adesea carnea proaspătă de pasăre în timpul sacrificării și pot supraviețui dacă alimentul nu este preparat la temperaturi adecvate, scrie csid.ro.

Mezeluri

Șunca, slănina, salamul, hot-dogul pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, inclusiv Listeria și Staphylococcus aureus în mai multe etape în timpul procesării și fabricării.

Contaminarea poate apărea direct prin contactul cu carne crudă contaminată sau prin igiena precară a personalului, practicile de curățare deficitare și contaminarea încrucișată de la echipamentele incorect igienizate, cum ar fi lamele de tăiere.

Lactate nepasteurizate

Pasteurizarea este un proces la care sunt supuse multe dintre alimente pe care le consumăm în prezent, pentru a le face sigure pentru consum: lapte, iaurt, bere, suc de mere etc.

Pasteurizarea ucide bacteriile și paraziții dăunători, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria și Salmonella. Riscul de toxiinfecție alimentară este de 150 de ori mai mare în cazul consumului de alimente nepasteurizate.

Ouă

Ouăle sunt incredibil de hrănitoare și versatile, dar pot fi, de asemenea, o sursă de toxiinfecție alimentară, atunci când sunt consumate crude sau incorect gătite.

Ouăle pot fi contaminate cu Salmonella, bacterii care pot pătrunde prin coaja oului. Pentru a reduce riscul, nu consumați ouă cu coaja crăpată sau murdară și preparați ouăle la temperaturi înalte (fierte, prăjite, la cuptor).

Fructe

Fructele de pădure și pepenele sunt cele mai periculoase categorii de fructe ce pot fi contaminate.

Acestea prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coajă (în cazul pepenelui) și se pot răspândi în pulpa fructului.

Fructele proaspete și congelate, inclusiv zmeura, murele, căpșunile și afinele, sunt, de asemenea, o sursă obișnuită de otrăvire alimentară din cauza virusurilor și bacteriilor dăunătoare, în special a virusului hepatitei A.

Spălarea în mai multe ape a fructelor înainte de a le consuma poate reduce acest risc, dar nu complet. În special în cazul murelor, zmeurei, căpșunilor, suprafața acestora nu este netedă iar acest lucru favorizează pătrunderea bacteriilor în fruct.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.