Sari la conținut

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru

Rugăciune Sf. Dumitru
Sursă FOTO: WOWBIZ
Calendar ortodox 26 octombrie. Rugăciune către dătătorul de sanatate

Sfântul Dumitru, trecut în calendarul ortodox drept Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, iar în tradiția populară, această sărbătoare marchează începutul iernii.

Sfântul Dumitru, cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu.

Moaștele Sfântului Dumitru se află în Tesalonic, în biserica ridicată în memoria sa. El a primit numele de Izvorâtorul de Mir datorită faptului că din moaștele sale a curs și continuă să curgă mir. Mirul este folosit în credința creștină pentru vindecarea diverselor boli.

În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dumitru, la Vecernie, racla cu sfintele moaște este deschisă, iar Mitropolitul scoate tava cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu și oferit credincioșilor bolnavi pentru vindecare, potrivit crestinortodox.ro

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Potrivit superstițiilor pastorale, sărbătoarea de Sfântul Dumitru marchează începutul iernii. Pentru a afla cum va fi vremea, păstorii își așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

În Bucovina, cine seamănă usturoiul, va avea parte în anul următor numai de pagubă.

O vreme înnorată de Sfântul Dumitru, cu vânt și ploaie, prevestește zăpezi grele în iarna care va veni.

O altă tradiţie spune că, nu este bine ca florile să fie culese, dacă nu sunt încă ofilite.

Se mai spune că, de Sfântul Dumitru, nu trebuie să folosești pieptenul, pentru că astfel atragi asupra ta primejdii și necazuri.

Totodată, cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

În ziua de prăznuire a Cuviosului, tinerii aprind din nou focul viu a lui Sânmedru în curtea gospodăriei şi-l întreţin cu vreascuri şi cu cetină de brad: Focul arde pe parcursul nopţii, iar cei care-l veghează îl roagă pe un bunic sau pe cel mai vârstnic din comunitatea respectivă să povestească despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie. Acele întâmplări sunt transmise din moşi-strămoşi în familiile sătenilor din localităţile rurale.

Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească Cuviosului Dumitru. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru

cea mai puternica rugaciune
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Sfinte Mare Mucenic Dumitru Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi.

Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic , tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel