Sari la conținut

Tradiții și superstiții pentru noaptea de Înviere. Lidia Fecioru dezvăluie obiceiurile care aduc noroc și pe care puțini români le mai știu. Descoperă-le din timp!

Sursă foto: Penny

Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, care aduce omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. În tradiţia ortodoxă, începutul sărbătorii e marcat odată cu postul de şapte săptămâni. O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei și curţii, pentru ca totul să fie curat. Tot în Joia Mare, femeile încep să pregătească pasca şi să vopsească ouăle.

Pentru cei care se duc la slujbă şi vor sta până dimineaţă, să îşi pună un bănuţ în buzunar. Ăsta este primul sfat al Lidei Fecioru. Se spune că bănuţul pe care îl ai în buzunar, la noi se sfinţeşte, în Republica Moldova, şi în timpul slujbei să îl ai acolo.

Îţi va aduce belşug, prosperitate. Şi îl pui în portofel, îl purtăm cu noi şi nu îl cheltuim. Talismanul Paştelui.

Această vâltoare a sărbătorii de Paşte începe odată cu Posul Paştelui, iar cea mai semnificativă din această perioadă este Joia Mare, care a trecut. Este acea slujbă de 12 Evanghelii unde oamenii îşi fac 12 noduri pe o aţă pentru dorinţe, pentru izbândă, pentru pace, pentru toate. Se roagă şi îşi fac acele 12 noduri în timpul slujbei.

Copiii trec pe sub masă, sunt obiceiuri frumoase şi mă bucur că anul acesta nu mai avem restricţii şi mă bucur că într-un fel oamenii s-au întors, foarte mulţi s-au întors, către credinţă şi către lucrurile lumeşti.

paste 2024
Sursă foto: Travlocals

Tradiţii şi superstiţii în noaptea de Înviere şi de Paşte

Sunt tot felul de tradiţii în Maramureş, în Ardeal. Băieţii se duc la stropit, unde sunt fete în casă, stropesc cu parfum. E un fel de urare şi un fel de a pune ochii pe o fată.

În regiunea Moldovei se face ca la noi. În noaptea de Înviere se duce cu merinde, îşi pun în coş câte un pic din tot ce s-a gătit în casă, inclusiv ouă roşii, sare, pască, florile de pe pască. Acele flori se taie şi se dau vitelor de mâncare ca să fie sănătoase. Aceste merinde se sfinţesc la biserică şi dimineaţa, trei zile la rând, obligatoriu ce mâncai era ceva sfinţit şi abia apoi mâncai din restul mâncării.

Se pune un lighenaş mic unde se pune un bănuţ de argint sau un bănuţ, nu contează dacă e de argint, şi un ou roşu şi ne spălam. Ca să avem tenul frumos şi alb, după care să fim rumeni în obraji. Obligatoriu îmbrăcat în ceva nou.

masa de Paște
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De Paşte nu exista să nu ne cumpere mama ceva nou. Nu e obligatoriu să ne îmbrăcăm din cap până în picioare, dar ceva nou să avem pentru sufletul nostru. Mai ales, copiii se bucură foarte tare.

În Ţara Moţilor şi nu numai, oamenii de la biserică se duc direct la cimitir şi duc Paşte şi celor plecaţi dintre noi. Există a a doua săptămână după Paşte, sărbătoarea Paştele Blajinilor, Paştele Morţilor. Şi atunci, toată lumea se duce la cimitir şi dau de pomană, fac pomenire celor duşi dintre noi.

În Ţara Bârsei sau în jurul Braşovului, se face o petrecere care adună întreaga comunitate. Cum este în această seară, se face Denie. Denia era focul de tabără care se aprindea de Înviere şi se adună tinerii şi se distrează.

În Câmpulung Moldovenesc, datina se deosebeşte de celelalte zone. Ei se duc şi se roagă în grup. În prima zi de Paşte.

În zona Lăpuşului, în Maramureş, în prima zi de Paşte, dimineaţa, copiii de până la 9 ani merg la prieteni şi la vecini să îi anunţe Învierea Domnului şi gazda le oferă fiecărui urător câte un ou roşu.

La Călăraşi este un obicei cu un cocoş. Gospodarul al cărui cocoş cântă primul se spune că va avea noroc tot anul. Iau cocoşul alb cu ei la biserică şi al cui cocoş cântă primul ăla va fi cel mai mare gospodar din sat.

În Bucovina, fetele se duc în noaptea de Înviere în clopotniţă şi spală limba clopotului. Se spune că apa care curge de pe limba clopotului o adună şi se spală dimineaţa pe faţă ca să fie iubite şi să le audă toată lumea când vor vorbi. Se spune că clopotul este vocea lui Dumnezeu. Când bate clopotul, toată lumea îl aude şi este chemarea lui Dumnezeu la biserică.

De obicei, flăcăii se duc cu flori la casele unde sunt fete de măritat. Acolo se şi află cine şi cu cine se va căsători.

Tradiţii şi superstiţii în ziua de Paşte, cu Lidia Fecioru

Se spune că în ziua de Paşte nu este bine să dormi pentru că în restul anului vei fi somnoros. Ziua de Paşte trebuie petrecută cât mai activ.

Lumânarea de Înviere trebuie păstrată în casă. Când erau afară ploi torenţiale şi vijelii o aprindeam. Când era ceartă în casă, se aprindea acea lumânare şi la fel când se îmbolnăvea cineva.

Se spune că dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică vei avea noroc tot anul. În ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare pentru că se spune că transpiri tot anul.

Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an pe care le poţi mânca.

Sursă fpto: arhiva Doctorul Zilei

Cocoşul sfinţit de Paşte se crede a fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. La noi în Moldova se merge doar cu merinde.

Se înfigea cuţitul în prag, în faţa casei, ca să nu fie ploi cu grindină, să nu fie dezastre naturale, să taie relele.

De Paşte există credinţa că cerurile se deschid permiţând sufletele celor morţi să se întoarcă acasă pentru a-i proteja pe cei dragi. Sufletele celor morţi ne protejează oricum. Nu e obligatoriu să fie doar de Paşte. Se spune că cine moare în Săptămâna Mare a avut păcate mai grele, s-a chinuit în perioada săptămânii chinurilor.

Cine moare după Paşte, se spune că i se duce sufletul direct în Rai. Copiii născuţi de Paşte sunt binecuvântaţi având o viaţă luminată şi plină de noroc.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel