Sari la conținut

Tragedie în Turcia. Bilantul cutremurului produs lângă Izmir

Tragedie în Turcia. Bilanţul cutremurului care s-a produs ieri în apropierea orașului turc Izmir a  îndurerat toată Turcia. Cutremurul s-a resimțit și în Grecia continentală și insulele grecești din Marea Egee.

Victimele cutremurului produs lângă Izmir au ajuns la 27 de morți și peste 800 de răniți. În insula grecească din Marea Egee, Samos, doi adolescenți care se întorceau de la școală au fost uciși de un zid care s-a prăbușit peste ei.

Bilanţul cutremurului. Izmir, al treilea oraș din Turcia, cel mai lovit de cutremur

Cele mai serioase pierderi și pagubele materiale s-au produs însă în Izmir, al treilea oraș ca mărime al Turciei, unde cel puțin 20 de clădiri au fost distruse. Autoritățile au anunțat că aproximativ o sută de persoane au fost salvate de sub dărâmături, iar eforturile echipelor de urgență continuă. La Izmir se află și câțiva români, însă nu există informații privind victime în rândul acestora.

Profesorul universitar de Științe Politice, Dragoş Mateescu: ”Atmosfera este de o aşteptare tensionată, pentru că imediat după cutremurul de ieri au avut loc replici, opt sau nouă replici, mai uşoare bineînţeles. Sunt clădiri care sunt avariate, în jur de 20 s-au prăbuşit, dar sunt unele avariate. Şi avem memoria altor ani, mai ales anul 2006, când în luna mai a avut loc, la fel, un cutremur de 5,2 – 5,3 grade și după aceea au venit peste 800, am pierdut șirul, peste 800 de replici şi ne este teamă.”

Dragoș Mateescu spune  ca acest cutremur a fost cel mai intens pe care l-a experimentat de când este în Ismir.

Dragoş Mateescu: ”Da, sunt de 19 ani, mai bine de 19 ani am rezidenţă aici, am pierdut şirul, sunt mii de cutremure pe care le-am trăit. Este o zonă seismică extrem de activă. Dar cutremurele au fost întotdeauna suportabile, clădirile sunt elastice. Se simt cutremurele, cât ar fi ele de mici, dar clădirile rezistă. Dar în acest an într-adevăr eu nu am trăit, am prins, aveam 7 ani la cutremurul din ’77 de la noi din țară, dar o asemenea violență eu nu am văzut în viața mea, pentru că pur și simplu nu reușeam să mă țin pe picioare, a trebuit să mă las jos pe podeaua apartamentului, pentru că nu reuşeam să mă ţin pe picioare.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel