Sari la conținut

Trăiesc în noi. Ce ne colonizează încă din PRIMELE 24 de ORE de la naştere

Roxana Roseti

Cântăresc în total aproape 2 kilograme, iar distrugerea lor poate avea consecinţe neplăcute, după cum precizează specialiştii.

Termenul de „microbiom” a fost elaborat de Joshua Lederberg, unul dintre titanii biologiei moleculare, pentru a desemna totalitatea microbilor, a elementelor lor genetice şi a interacţiunilor acestora într-un mediu.

Prezenţă permanentă

În 1958, Lederberg a devenit unul dintre cei mai tineri laureaţi ai Premiului Nobel, obţinând cea mai importantă distincţie în domeniul medicinei la doar 33 de ani.

Specialiştii mai spun că bacteriile ce formează microbiomul colonizează tractul nostru digestiv încă din primele 24 de ore de la naştere şi se stabilizează în jurul vârstei de doi ani, devenind o prezenţă permanentă în viaţa noastră şi formând un veritabil „organ”.

Relaţie simbiotică

Cercetătorii au descoperit că bebeluşii născuţi natural sunt acoperiţi cu microbii existenţi în canalul naşterii, iar cei ce vin pe lume prin operaţie cezariană sunt acoperiţi de microbii care există în mod normal pe pielea adulţilor.

Oamenii de ştiinţă estimează că miile de miliarde de microbi care trăiesc în corpul nostru cântăresc în total aproape 2 kilograme, iar cei mai mulţi dintre ei trăiesc în intestine.

„Relaţia noastră cu bacteriile care trăiesc în noi este una simbiotică: în schimbul hranei, ele ne ajută să digerăm alimentele, să producem vitaminele de care avem nevoie şi să ne întărim sistemul imunitar”, spun cercetătorii, care subliniază că dereglarea microbiomului poate avea consecinţe neplăcute asupra sănătăţii.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel