Sari la conținut

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

sursa foto: freepik.com

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de informare și conștientizare asupra factorilor de risc care pot dezvolta cancere de piele, se va axa anul acesta pe promovarea extinsă a sprijinului fizic și psihologic al pacienților ce prezintă astfel de afecțiuni grave.

 Purtând sloganul Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campania Euromelanoma se va derula în țara noastră prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) și își propune o creștere substanțială a gradului de implicare multidisciplinară  în abordarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu cancer de piele, continuând în același timp și programele clasice de screening dermatologic la nivel național.

 Potrivit celor mai recente studii, persoanele care au avut anterior cancer de piele prezintă un risc mai mare de a dezvolta din nou această boală, raportările indicând faptul că între 2% și 10% dintre supraviețuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30% și 50% dintre persoanele cu un cancer de piele non-melanom (NMSC) dezvoltă un al doilea NMSC în decurs de 5 ani. Specialiștii dermatologi au mai arătat faptul că, în ciuda acestui risc crescut nu au fost evidențiate diferențe cu privire la măsurile de protecție solară între persoanele cu și fără antecedente de cancer de piele.

 De asemenea, alte raportări științifice au influențat direcția campaniei de conștientizare publică Euromelanoma din 2024, o serie de studii efectuate între 2014 și 2023, oferind informații utile despre impactul psihologic și comportamental al diagnosticului și tratamentului melanomului asupra pacienților. Acestea au arătat că depresia și anxietatea sunt frecvente la pacienții cu melanom, inclusiv după tratament, iar suportul inadecvat și frica de recidivă au cel mai puternic impact asupra calității vieții acestor pacienți.

Prin urmare, campania Euromelanoma dorește să promoveze un ton optimist și încurajator și, prin sloganul „Trăiește și învață + Învață să trăiești încurajează pacienții să fie vigilenți, să-și trăiască viața în mod sănătos, dar le amintește și de sprijinul psihologic care este disponibil pentru ei.

Pentru oricare dintre noi, aflarea unei vești tragice precum apariția unui cancer de piele generează un impact emoțional extrem de puternic care ne influențează radical viața atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, impunându-se astfel terapii complementare de susținere și de reabilitare în întregul periplu clinic, de la diagnostic și tratament , dar mai ales în perioada de monitorizare post terapeutică din punct de vedere dermatologic și oncologic” a declarat președintele SRD, Prof.Univ.Dr. Călin Giurcăneanu.

La rândul său, secretarul general al SRD, Dr. Alin Nicolescu a precizat că ”în cazurile pacienților cu cancer de piele este foarte importantă intervenția unor echipe multidisciplinare care se pot constitui în funcție de profilul clinic al fiecărui bolnav ce se poate descrie începând de la vârstă, factori genetici sau cei de risc la care a fost expus, comorbiditățile pe care acesta le prezintă la momentul diagnosticării și nu în ultimul rând gradul de încărcare emoțională și de afectare psihologică, mai cu seamă că depresia și anxietatea sunt extrem de frecvente în rândul acestor bolnavi”.

Mai mult, Dr. Alin Nicolescu a subliniat faptul că ” în ultimul timp ne concentrăm tot mai mult atenția către evoluția cercetării științifice medicale și în mod special pe dezvoltarea medicinei personalizate ale cărei efecte, chiar dacă se află încă în fază de pionierat, ne pot aduce un plus substanțial în tot ceea ce înseamnă tratarea și vindecarea bolnavilor noștri”.

Pe de altă parte, campania Euromelanoma 2024 va fi însoțită de o broșură specială a pacientului cu diagnostic de cancer de piele, broșură care să ghideze în primul rând interacțiunea medic-pacient, dar și pentru a sprijini populația din perspectiva prevenției medicale.

 Peste 4.300 de consultații dermatologice oferite turiștilor aflați pe litoral

 În cadrul evenimentului organizat cu ocazia lansării campaniei Euromelanoma 2024, reprezentanții SRD au anunțat implicarea medicilor dermatologi, pentru al patrulea an consecutiv, în proiectul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București  – ”Asumă-ți să fii sănătos!” prin care, în perioada 11-18 august, turiștii aflați în acea perioadă în stațiunile din sudul litoralului vor putea beneficia de consultații dermatologice în regim gratuit. În cadrul acestei campanii, doar anul trecut, specialiștii dermatologi au depistat 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular  și 2 suspiciuni /melanom). Precizăm faptul că în primele trei ediții ale campaniei UMF ”Carol Davila” – ”Asumă-ți să fii sănătos!”, SRD, prin medicii săi dermatologi, a oferit turiștilor aflați la Malul Mării Negre, 4317 consultații de specialitate.

Campania  ”Asumă-ți să fii sănătos!” a beneficiat și va beneficia și anul acesta de sprijinul Societății Române de Dermatologie, al Societății Române de Endocrinologie și al Societății Române de Pediatrie, având suportul logistic al Ministerului Apărării Naționale.

Cauze, prevenție și statistici legate de apariția melanomului

Principalele cauze implicate în apariția melanomului sunt expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) indiferent de sursa lor (naturală sau artificială), istoricul familial de melanom, fototip cutanat deschis (pielea deschisă la culoare), prezența pe corp a unui număr crescut de nevi sau prezența unor nevi atipici clinic sau dermatoscopic. Persoanele care sunt mai predispuse să facă melanom includ pe cele cu piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau verzi, păr blond sau roșcat, număr crescut de nevi sau prezența nevilor atipici, arsurile solare repetate în copilărie.

Prevenirea melanomului implică protecția împotriva expunerii la soare prin folosirea cremelor cu factor de protecție solară, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 16:30, purtarea de haine de protecție, evitarea utilizării solariilor și controale periodice la medicul dermatolog pentru evaluarea nevilor prezenți pe corp.

Pentru sezonul estival, este important să ne pregătim prin utilizarea regulată a cremei cu factor de protecție solară, purtarea de ochelari de soare și de pălării cu boruri largi pentru a ne proteja fața și capul de radiațiile UV. Este iarăși important să evitam expunerea la soare în intervalul orar 11:00- 16.30.

Melanomul poate fi depistat prin autoexaminare regulată a pielii pentru identificarea nevilor suspecți, precum și prin examinări periodice de către un medic dermatolog. În cadrul consultației, medicul dermatolog examinează clinic și dermatoscopic leziunile suspecte și poate ridica suspiciunea diagnostică de melanom, diagnostic ce poate fi confirmat/infirmat prin examen histopatologic din leziunea suspectă excizată.

Prevalența melanomului în rândul populației generale variază în funcție de regiunea geografică însă, în ultimii 30 de ani a fost în continuă creștere și prezintă o incidență anuală de peste 100.000 cazuri noi diagnosticate la nivel European în timp ce, la nivel mondial , doar în anul 2022, s-au raportat aproximativ 330.000 de noi cazuri de melanom.

DESPRE EUROMELANOMA

Euromelanoma   este  o campanie pan-europeană dedicată sensibilizării publicului cu privire la cancerul cutanat prevenirea acestuia și tratamentul precoce. Este coordonată de către medici dermatologi europeni care își   dedică   timpul   pentru   a   promova   și   a împărtași informații cu privire la prevenția, diagnosticul   precoce   și   tratamentul cancerului   de   piele.   Acesta se concentrează   în principal   pe   informarea   publicului   cu privire la   cancerul   de   piele,   inclusiv   prin intermediul evenimentului anual „Ziua screeningului Euromelanoma”  (Euromelanoma  Screening Day);   împărtășește   cunoștințe  și   ghiduri   de   bună   practică   cu   personalul medical; lucrează alături de clasa politică pentru a se asigura de faptul că tratamentul cancerului   cutanat   este   recunoscut   și suportat   în   totalitate   de   către   sistemul   de sănătate.Euromelanoma este o campanie înregistrată și activă în 33 de țări. www.euromelanoma.org

 DESPRE SOCIETEATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul for profesional al medicilor dermatologi din România . În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel