Sari la conținut

Transplant de celule stem hematopoietice, o procedură salvatoare de vieți! Prof. Dr. Tanase Alina, despre noua terapie: Folosim propria imunitate să tratăm cancerul

Dr. Alina Tănase
Sursa foto: Doctorul Zilei
Bolnavii de cancer de sange au nevoie de o casa noua

Transplant de celule stem hematopoietice. Zi importantă pentru medicina românească. Au trecut 22 de ani de când un fotograf surprindea colectivul care a participat la realizarea primului transplant medular din România.

Procedură efectuată la Timișoara și condusă de prof. dr. Margit Șerban. De atunci, s-au realizat 2.000 de procedure pentru pacienții cu diferite forme de leucemie, care nu puteau beneficia de o intervenție de transplant, până atunci, la noi în țară.

Astăzi, 28 septembrie 2023, a avut loc evenimentul aniversar ”22 de ani, 2.000 de proceduri de transplant medular”. Cu ocazia acestei aniversări, Președintele Academiei Române, Acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul UMF ”Carol Davila” din București, Prof.Univ.Viorel Jinga, Managerul I.C.Fundeni, Prof.Univ.Dr. Anca Coliță, Directorul Medical al I.C.Fundeni, Prof.Univ.Dr. Alina Tănase, Consilierul de stat în cadrul cancelariei primului-ministru, Conf.Univ.Dr. Carmen Orban, Președintele Asociației Române Împotriva Leucemiei(ARIL), Monica Bunaciu Curt și mulți alți distinși invitați.

2.000 de proceduri de transplant medular în ultimii 22 de ani

S-a vorbit despre cele 2.000 de proceduri de transplant medular efectuate cu succes de echipa de medici de la Institutul Clinic Fundeni, dar cum se poate reduce incidența bolnavilor de cancer?

Prof. Dr. Tanase Alina Daniela a explica, în exclusivitate pentru Doctorul Zilei, despre depistarea cancerului și despre viitoarele tratamente ce vor salva mult mai multe vieți.

„Nimeni nu are un răspuns, nu putem face ceva, nu putem face nici măcar scrining pentru bolile hematologice maligne. Tot ce putem face este să ne controlăm regulat cu o hemogramă sau starea clinică și să ducem o viață echilibrată. În rest, dacă am ști care este trigrelur care transformă o celulă sănătoasă în una malignă, am fi departe”, spune medical.

Cum se poate depista acest tip de cancer?

„Sunt foarte multe boli hematologice, unele se pot detecta prin simpla hemogramă, un test de sange complet care evalueaza starea generala de sănătate, alte boli trebuie detectate imaginistic, la computer tomograf sau la analize de biopsie de măduvă sau la biopsie de ganglion. Sunt multiple categorii și fiecare are o anumită investigație care pune diagnosticul”, explică Dr. Tanase Alina.

pacienta bolnava de cancer
Sursa foto: Doctorul Zilei

Dr. Tanase Alina: Suntem în epoca imunoterapiei, în epoca terapiilor celulare

„În 2023, punem niște diagnosticuri mult mai complete, mult mai axate pe celulă, putem determina mult mai mult, mult mai fidel caracterele fiecărei celule maligne și atunci știm și ce tratament trebuie să facem, mai personalizat. Suntem în epoca imunoterapiei, în epoca terapiilor celulare”, mai spune medicul.

Tratamentul oncologic evoluează

„Acum un an, am implementat un centru de transplant terapiile celulare, mergem mai departe și cu acest tip de terapie, lumea tratamentului oncologic evoluează foarte mult către aceste terapii celulare. Folosim propria imunitate să tratăm cancerul. În cinci ani de zile, vom discuta mai mult despre această imunoterapie, decât despre transplant”, conchide Prof. Dr. Tanase Alina, pentru Doctorul Zilei.

Amintim că primul pacient care a beneficiat de un transplant medular realizat în România a fost un copil cu leucemie din Oradea. Intervenția a fost una de succes.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel