sâmbătă, decembrie 3, 2022

Mielofibroza este un tip de cancer al măduvei osoase care afectează capacitatea organismului de a produce celule sanguine. Din păcate, singura procedură care poate vindeca boala este transplantul cu celule stem de la un donator compatibil.

Factorii care pot crește riscul de dezvoltare a maladiei sunt:  vârsta înaintată (boala apare după 50 de ani), expunerea necontrolată la radiații, la substanțe chimice, dar și existența unor afecțiuni ale sângelui.

Te-ar mai interesa: Cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ult...

Care sunt semnele și simptomele bolii:

  • Anemie,
  • Dificultăți de respirație,
  • Dureri de cap,
  • Amețeală,
  • Mâini și picioare reci,
  • Transpirații nocturne,
  • Pierderea apetitului și scăderea bruscă în greutate,
  • Sângerări nazale sau gingivale care apar brusc,
  • Apariția vânătăilor chiar și după lovirea ușoară

Pe măsură ce boala avansează, splina se mărește. Astfel, zona de sub coaste, pe partea stângă, începe să doară sau să se umfle.

Un alt simptom care apare când boala este deja agravată este creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, apare durerea musculară și osoasă, umflarea articulațiilor, tuse uneori însoțită de sânge.

O complicație posibilă: leucemia acută

În timp, boala aduce unele complicații precum: leucemia acută, tumori. Aproximativ 15-20% dintre persoanele cu mielofibroza vor dezvolta leucemie mieloidă acută, o formă gravă și agresivă de cancer.

Te-ar mai interesa: Mihai Bobonete dezvăluiri tulburătoare „Eram într-...

Diagnosticul se realizează cu ajutorul analizelor de sânge la care se adaugă și efectuarea unui RMN. Medicii spun că un nivel mic de celule roșii din sânge, dar și un nivel mare de celule albe și trombocite poate semnala prezența afecțiunii.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul se prescrie de medic în clipa în care apar primele simptome. Acestea pot să apară și la câțiva ani de la diagnosticare. Anemia va fi tratată cu ajutorul transfuziilor de sânge, sau cu terapie hormonală și medicamente imunomodulatoare. Iar splină mărită se poate fie opera, fie iniția tratament cu radioterapie sau chimioterapie.

Te-ar mai interesa: Dorica Dan: Persoanele cu boli rare suferă şi de d...

Cu toate acestea, medicii susțin, că unica procedură care poate vindeca boala este transplantul cu celule stem de la un donator compatibil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private