Sari la conținut

Trăsăturile faciale care determină dacă arătăți bogați sau săraci

Unele trăsături faciale sut considerate a fi specifice oamenilor bogați, pe când altele celor săraci. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow și menționat de The Times, persoanele cu fețe mai late, mai scurte și mai plate sunt susceptibile să fie percepute ca fiind sărace. Conform cercetării, prejudecățile privind clasa socială au fost influențate de o „constelație unică de trăsături faciale”.

Conform constatărilor publicate în APA Journal of Experimental Psychology, gura cu colțuri descendente și tenul mai închis și cu un subton mai rece au fost considerate trăsături ale unei persoane incompetente și reci, asociate cu sărăcia.

Trăsăturile faciale ale bogaților și săracilor

Studiul a implicat 30 de participanți britanici tineri, cu vârsta medie de 22 de ani, care a trăit predominant în Marea Britanie. Aceștia au fost expuși la imagini 3D de înaltă rezoluție ale unor persoane reale și li s-a cerut să evalueze statutul social al acestora pe o scară de șapte puncte, de la cel mai bogat la cel mai sărac. De asemenea, participanții au evaluat competența, căldura, dominanța și încrederea percepute.

Rezultatele au evidențiat că cei considerați a fi mai înstăriți erau, de asemenea, percepuți ca fiind mai demni de încredere și mai dominanți. Aceștia prezentau o față mai lungă și mai îngustă, o gură curbată în sus, sprâncenele mai înaltăe, un nas proeminent și o regiune a ochilor mai deschisă și mai caldă.

Dr. Thora Bjornsdottir, autorul principal al studiului, a subliniat că aceste prejudecăți se formează chiar și numai din aspectul facial și pot avea consecințe semnificative, inclusiv dezavantajarea celor percepuți ca făcând parte dintr-o clasă socială inferioară.

Rezultatele sugerează că stereotipurile de clasă socială explică legătura dintre aspectul facial și prejudecățile privind statutul social, subliniind influența pe care stereotipurile o au asupra percepțiilor și cum acestea pot genera avantaje sau dezavantaje semnificative pentru indivizi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel