marți, ianuarie 19, 2021
Elena Oceanu

Tratament cu plasmă. În mai multe orașe din țară se derulează campanii de donare de plasmă convalescentă Covid-19

Pot dona persoanele care fac dovada că au trecut prin infecția cu noul coronavirus, au între 18 și 60 de ani, nu au boli cronice, nu au avut intervenții chirurgicale majore și au o greutate corporală peste 55 de kg – femeile și 60 de kg – bărbații.

Persoanele care vor să doneze plasmă convalescentă și au fost internate sau izolate la domiciliu timp de 14 zile se pot prezenta la Centrul de transfuzii regional Cluj-Napoca, la 14 zile de la încheierea perioadei de izolare. Cele care nu au fost internate și nu sunt în evidența Direcției de Sănătate Publică se pot prezenta la 28 de zile de la primirea rezultatului pozitiv Real Time PCR.

Tratament cu plasmă

De asemenea, dovada că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și s-au vindecat se face cu ajutorul unei scrisori medicale sau a unui bilet de externare care include și un test PCR pozitiv și un document care să dovedească infecția prin testare Real Time PCR, precum și un act obținut de la DSP care să ateste că s-a încheiat perioada de izolare obligatorie.
O acțiune similară se desfășoară și la Brăila. Organizatorii campaniei atrag atenția că, în fiecare zi, tot mai mulți oameni ajung în spital cu forme severe de COVID- 19, iar numărul donatorilor este insuficient.

Plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19 este unul din tratamentele folosite, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

Tratamentul cu plasmă al celor infectați cu noul coronavirus depinde de plasma donată de oamenii care s-au vindecat deja de Covid-19 și au dezvoltat suficienți anticorpi la virusul Sars-Cov-2.

Cum funcționează mai exact, a explicat pentru Europa Liberă, pe înțelesul tuturor, doctorul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara:

O persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus. Aceștia sunt stocați în plasmă.
Din sângele persoanei respective se poate extrage plasma cu acești anticorpi. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau pur și simplu apă, prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie.
Ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți.