Sari la conținut

Tratament revoluţionar capabil să distrugă celulele canceroase şi să repare ADN-ul. Cum funcţionează „pastila care ucide cancerul”?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat un medicament care, potrivit rezultatelor studiilor preclinice, ar avea capacitatea de a „anihila” toate tumorile canceroase solide, lăsând neafectate celulele sănătoase.

Cercetătorii de la centrul City of Hope, una dintre cele mai mari organizaţii de cercetare şi tratament oncologic din Statele Unite, au publicat concluziile rezultatelor preliminare ale testelor efectuate asupra AOH1996, supranumită „pastila care ucide cancerul”.

Potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific Cell Chemical Biology şi citat de Agerpres, medicamentul vizează o variantă canceroasă a PCNA (proliferating cell nuclear antigen), o proteină care, în forma sa afectată de mutaţii, deţine un rol „critic” în replicarea ADN-ului şi repararea tuturor „tumorilor în expansiune”.

Linda Malkas de la departamentul de diagnostic molecular şi terapie experimentală al centrului oncologic din California, a lucrat la acest medicament în ultimii 20 de ani. „PCNA este ca un terminal aerian important, cu mai multe porţi pentru avioane. Datele sugerează că PCNA este modificat în mod unic în celulele canceroase, iar acest lucru ne-a permis să concepem un medicament care să vizeze doar forma PCNA din celulele canceroase”, a declarat Malkas.

Cum funcţionează „pastila care ucide cancerul„?

„Pastila noastră care ucide cancerul este ca o furtună de zăpadă ce închide un hub aerian important, suspendând toate zborurile, care nu mai pot intra sau ieşi, dar numai ale avioanelor purtătoare de celule canceroase”, a precizat cercetătoarea.

Medicamentul s-a dovedit eficient în tratarea celulelor derivate din cancerul sân, de prostată, cerebral, ovarian, de col uterin, de piele şi pulmonar.

Conform centrului de cercetare, medicamentul a fost testat în peste 70 de culturi celulare canceroase şi s-a dovedit că ucide selectiv celulele canceroase prin perturbarea ciclului normal de diviziune celulară. PCNA a fost anterior considerată „nemedicamentoasă”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.