Sari la conținut

Tratament REVOLUŢIONAR pentru HIV/SIDA. Cum poate fi anihilat virusul în organism

HIV/ SIDA
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
HIV/ SIDA

Cercetătorii olandezi au reuşit în premieră să elimine HIV din celule în laborator, succes care oferă speranţe pentru un tratament.

Utilizând o tehnologie de editare genetică denumită Crispr-Cas, care a câştigat premiul Nobel în 2020, oamenii de ştiinţă au reuşit să ţintească ADN-ul HIV, îndepărtând toate urmele virusului din celulele infectate.

Acţionând practic asemenea unei foarfece, tehnologia poate tăia ADN-ul în anumite puncte, ceea ce permite eliminarea genelor nedorite sau introducerea unui nou material genetic în celule. Autorii studiului spun că obiectivul lor este de a dezvolta o schemă robustă şi sigură Crispr-Cas care poate inactiva diverse tulpini HIV în diverse contexte celulare.

Progres către stabilirea unei strategii de tratament

Coordonatoarea echipei de specialişti Elena Herrera-Carrillo de la Amsterdam UMC a precizat că s-a reuşit un atac eficient asupra virusului în diferite celule şi asupra locului unde s-ar putea ascunde. ”Aceste descoperiri reprezintă un progres decisiv către stabilirea unei strategii de tratament”, potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de Agerpres.

 

În noul studiu, prezentat în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, cercetătorii s-au concentrat asupra părţilor din virus care se menţineau similare în toate tulpinile HIV. Aceştia spun că procedeul are drept obiectiv producerea unei terapii cu spectru larg, capabilă să combată eficient multiple variante HIV.

Următorii paşi presupun optimizarea rutei de livrare pentru a ţinti majoritatea celulelor-rezervor HIV. Experţii speră să elaboreze o strategie pentru a face acest sistem pe cât de sigur posibil în vederea unor viitoare aplicaţii clinice, obţinând o balanţă corectă între eficacitate şi siguranţă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel