Sari la conținut

Tratament revoluţionar pentru OSTEOPOROZĂ cu ajutorul unei proteine

osteoporoza
Sursă foto: Getty Images
Osteoporoza - boala oaselor fragile

O dată cu înaintarea în vârstă, mulți oameni suferă de o lipsă de calciu în organism, fapt care poate duce la diferite boli grave. Printre  acestea se numără osteoporoza sau boala oaselor fragile, la care sunt mai predispuse femeile, în special după menopauză.

Însă cercetătorii au veşti bune! Într-un studiu recent, aceştia susţin că vasele de sânge produc o proteină care inhibă formarea oaselor. Mai exact, oamenii de ştiinţă au identificat o proteină care blochează activitatea celulelor osteoblaste, ce formează oase, împiedicându-le să se maturizeze în timpul călătoriei către locurile de formare a oaselor.

Cum funcţionează proteina CLEC14A?

Într-o lucrare publicată în revista Communications Biology, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham arată că proteina CLEC14A, care se găseşte pe celulele vaselor de sânge din os, numite celule endoteliale, blochează funcţia celulelor de dezvoltare osoasă numite osteoblaste.

Funcţia celulelor endoteliale în timpul dezvoltării osoase este aceea de a transporta osteoblastele imature la locurile în care este nevoie de os nou. Cu toate acestea, atunci când proteina CLEC14A este prezentă şi pe exteriorul celulei endoteliale, osteoblastele sunt împiedicate să se maturizeze până la punctul în care pot forma ţesut osos.

„În ultimul deceniu, un tip specific de celule ale vaselor de sânge a fost identificat în interiorul oaselor. Acest vas de sânge se numeşte „tip-H” şi este responsabil pentru ghidarea osteoblastelor care formează osul către locurile în care este necesară creşterea osoasă. Acum am descoperit că o proteină numită CLEC14A poate fi găsită pe suprafaţa celulelor vaselor de sânge de tip H”, a declarat dr. Amy Naylor, potrivit News.ro.

„În experimentele pe care le-am efectuat, atunci când proteina CLEC14A este prezentă, osteoblastele care călătoresc pe celulele endoteliale produc mai puţin os. Dimpotrivă, atunci când proteina este îndepărtată, ele produc mai mult os.

Aceste cunoştinţe suplimentare privind modul în care celulele vaselor de sânge controlează osteoblastele, care formează os în condiţii normale şi sănătoase, oferă o cale de dezvoltare a tratamentelor pentru pacienţii care au o formare osoasă insuficientă, de exemplu la pacienţii cu fracturi care nu se vindecă, osteoporoză sau cu boli inflamatorii cronice”, au indicat autorii studiului.

Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor conduce în cele din urmă la noi abordări terapeutice pentru persoanele cu afecţiuni musculo-scheletice, inclusiv pentru persoanele cu artrită.

Cât de periculoasă este osteoporoza?

Riscul de apariție a osteoporozei crește odata cu înaintarea în vârstă; în prezent afectează peste 40% din femeile si 20% din bărbații de peste 50 ani.

Această boală afectează cu predilecție femeile aflate la menopauză. Exista însă și alți factori de risc: genetici, hormonali (afecțiuni tiroidiene, corticoterapia prelungită), alte afecțiuni (boli digestive inflamatorii, artrita reumatoidă), alimentație necorespunzătoare, consum excesiv de alcool, fumat, sedentarism etc.

Osteoporoza este o boală “tăcută”, nu se manifestă clinic, examenele de laborator sau radiologice pot fi normale, dar, prin creșterea fragilității oaselor, acestea se pot fractura ușor, în urma unor traumatisme minime. Astfel, boala se manifestă tardiv, când apar fracturi de col femural sau vertebrale care duc la tasarea vertebrelor cu consecințe importante asupra calității vieții: dureri de spate, reducerea înalțimii și cifoza sau “poziția cocoșată”. De aceea este esențial să stabilim diagnosticul de osteoporoză cât mai devreme, pentru a putea preveni aceste consecințe.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel