Sari la conținut

Tratament revoluţionar pentru reducerea atacurilor severe de astm

Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Un medicament experimental și-a atins obiectivul principal de a reduce atacurile de astm în două studii clinice în stadiu avansat.

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunțat rezultatele a două studii clinice care au evaluat eficacitatea și siguranța medicamentului depemokimab față de placebo la adulții și adolescenții cu astm sever cu inflamație de tip 2, caracterizată prin numărul de eozinofile din sânge.

Medicamentul a arătat „reduceri semnificative” ale atacurilor de astm la pacienții cu astm eozinofilic, a declarat marți GSK, într-un comunicat. Potrivit acestuia, tratamentul a dovedit o eficacitate spectaculoasă asupra crizelor de astm pe parcursul a 52 de săptămâni.

Medicamentul este primul produs biologic cu acțiune de lungă durată evaluat în studii de fază III, cu afinitate de legare și potență ridicată pentru interleukina-5 (IL-5), cu un program de administrare de șase luni pentru pacienții cu astm sever, a precizat grupul farmaceutic britanic. IL-5 este cunoscută ca fiind o citokină (proteină) cheie în inflamația de tip 2.

medicamente
Imagine creată cu AI

Această inflamație, identificată de obicei printr-un număr ridicat de eozinofile în sânge, este patologia de bază responsabilă pentru mai mult de 80% dintre persoanele cu astm sever și poate duce la crize imprevizibile.

În ambele studii, incidența generală și severitatea evenimentelor adverse apărute în timpul tratamentului au fost similare la pacienții tratați fie cu depemokimab, fie cu placebo. Analiza suplimentară a acestor date este în curs de desfășurare, a precizat compania.

Rezultatele vin în contextul în care GSK își concentrează mai mult atenția asupra portofoliului său de sănătate respiratorie, care în prezent prosperă pe fondul unei lansări puternice a vaccinului său Arexvy împotriva virusului respirator sincițial (RSV), comentează Reuters.

De asemenea, compania a cumpărat producătorul de medicamente pentru astm, Aiolos Bio, într-o tranzacție în valoare de până la 1,4 miliarde de dolari la începutul acestui an.

Medicamentul pentru astm ar putea fi una dintre cele 12 lansări majore pe care GSK se pregătește să le facă începând cu 2025, după ce a declarat că are potențialul de a fi un motor major de creștere până la sfârșitul deceniului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel