Sari la conținut

Tratamentele faciale medicale minim invazive. Soluții pentru un ten perfect în sezonul rece!

Oamenii vorbesc despre sănătate și frumusețe ca despre două elemente date, punând totul la diateza pasivă și îmbrăcând în voalul norocului felul în care arăți sau te simți.

Dr Amalia Anghel, de la SkinMed Clinic pune lumina din sens invers pe cele două aspecte și subliniază rolul pe care fiecare dintre noi îl are în atingerea lor. Ea ne arată că să fii conștient de tine, de pielea ta, de ridurile sau problemele ce pot fi corectate cu ajutorul științei este cu adevărat important într-un timp în care depersonalizarea individului a devenit o maladie acută. Trăim într-o lume a estetismului, a imaginii iar o piele frumoasă reprezintă un deziderat urmărit deopotrivă de către reprezentantele sexului frumos, femeile, dar şi de către reprezentanţii sexului puternic, bărbaţii. Specialistul explică pe larg care sunt tratamentele faciale medicale minim invazive care se pot face în sezonul rece.

Dana Lascu 

 Mezoterapia, tehnica inventată acum 50 de ani care ne întinerește și astăzi

Tratamentul presupune introducerea în tegument la nivel mezodermal, prin microinjecţii, a unui cocktail de substanţe, stabilit de medic în funcţie de nevoile şi situaţia pacientului, conţinând vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, acid hialuronic, oligoelemente, extracte botanice, etc. Aceasta tehnică a fost dezvoltată de către Michelle Pistor, în urmă cu peste 50 ani. În ultimii ani, însă, tehnicile şi substanţele utilizate s-au perfectat foarte mult în ultimii ani.

Substanțele aplicate topic (local) la nivelul pielii, de cele mai multe ori nu sunt absorbite de tegument, efectul lor fiind limitat la suprafața acesteia, cu hidratarea stratului cornos şi o falsă senzație de bine. Mezoterapia aduce inovator o soluție pentru a pătrunde toate aceste ingrediente active în interiorul pielii şi a participa activ la procesele metabolice, astfel efectele fiind desfăşurate din interior spre exterior; aspectul placut datorându-se unor procese fiziologice induse.

Cum se face

Mezoterapia reprezintă o tehnică cu ac, neinvazivă şi nedureroasă, efectuată manual (seringă cu ac foarte fin) sau instrumental (utilizând dispozitive special concepute- pen sau pistol). Nu este obligatorie anestezia locală, se poate efectua în funcţie de suportabilitatea pacientului. Aceste microinjecţii livrează substanţa direct în mezoderm, furnizând substratul nutritiv, accelerând circulaţia şi sistemele imune, limfatice astfel creând un răspuns biologic important.

Substanțele active sunt ingrediente naturale ale țesuturilor organismului estențiale funcționării acestora; prin mezoterapie sunt introduse local, la nivelul pielii şi înglobate fiziologic astfel participă activ la metabolismul celular, inducând activarea unor căi metabolice, cu stimularea regenerării celulare.

De câte ședințe ai nevoie

Pentru fiecare dintre aceste probleme medicul curant întocmeşte un protocol terapeutic, cu descrierea substanţelor utilizate, numărul total al şedinţelor şi periodicitatea acestora (spre exemplu în celulită sunt necesare 7-10 şedinţe la 7-10 zile, pentru regenerare epidermică 5 şedinţe la 1-2 săptămani). Este foarte important să se realizeze şedinţe de întreţinere la 6 luni-1 an. Mezoterapia durează în medie 30-45 minute. La sfarşitul curei terapeutice se observă o îmbunătăţire evidentă a problemei de rezolvat, apreciată atât subiectiv, cât şi obiectiv.

 Peeling-ul chimic și indicațiile sale

Este un procedeu dermato-cosmetic care constă în inducerea unei regenerări cutanate accelerate într-un mod controlat prin aplicarea unor agenți chimici exfolianți care acționează la nivelul diferitelor straturi ale pielii. Acțiunea de peeling chimic constă în eliminarea straturilor externe ale tegumentului și stimularea producției de colagen, elastină și glicozaminoglicani, intensificând astfel caracteristicile sale psihologice și mecanice.

Obiectivele peeling-ului chimic:

– purifică și oxigenează pielea, lasând-o hidratată și fără impurități;

– închide porii, îmbunătățind textura pielii și crește grosimea epidermului;

– se adresează efectelor îmbătrânirii cutanate, diminuând ridurile și adăugând turgescență;

– uniformizează nuanța tenului, aduce luminozitate și diminuează imperfecțiunile cutanate;

– luminează și atenuează leziunile pigmentare, cu efect depigmentant;

– reduce manifestările clinice ale acneei și ameliorează cicatricile.

Cu ce se face

În funcție de porfunzimea la care acționează peeling-urile chimice pot fi superficiale (cele mai uzitate) cu agenti terapeutici diferiți, mediu, iar extrem de rare sent cele profunde.

Substanțele de peeling sunt într-o gamă variată şi adaptate unor probleme de corectat, precum acidul mandelic în corecția hiperpigmentărilor, acidul salicilic pentru efectul său antiseboreic/antiacneic, acid lactic destinat tenului sensibil, acid glicolic şi acid tricloracetic cu indicații multiple în procesul de remaniere a tegumentului. Au fost gândite şi soluții combinate pentru optimizarea rezultatelor. Este o procedură extrem de valoroasă, atât terapeutic, cât şi estetic, ca parte integrantă a terapiilor antiaging

 Ce este dermabraziunea și cum funcționează ea

Este o exfoliere mecanică ale straturilor cutanate, uneori cu rezultate comparabile peelingului chimic superficial. Este utilizat un dispozitiv circular, abraziv, cu microcristale ce exfoliază pielea până în straturile profunde ale epidermului. Rezultatul constă într-un efect direct de exfoliere, cu ameliorarea leziunilor pigmentare, liniilor fine, cicatrici, etc. și indirect de stimulare profundă a straturilor cutanate. Procedura are drept scop tratarea sau dispariția petelor pigmentare, a ridurilor fine, cicatricilor, porilor dilatați, modificărilor de textură.

Recomandată pacienților cu timp liber

Terapia durează în medie 30 minute, la sfarșitul acesteia pielea este eritematoasă (roșie) effect ce se stinge în maxim 24 ore și este recomandat pacienților care nu dispun de foarte mult timp liber. Fiind o abraziune mai fină a pielii, pentru un rezultat satisfăcător sunt necesare între 4 și 8 ședințe de tratament cu inteval de 2 săptămani între ele.

Microdermabraziunea poate fi inclusă în cadrul unui protocol terapeutic complex, prin care îmbunătățim semnificativ afecțiunile discutate.  Singulară, microdermabraziunea este indicată (indiferent de tipul de piele) atunci cand dorim să amelioră riduri și cicatrici fine sau cand dorim să îmbunatatim aspectul general al tenului fără timp de recuperare.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel