Sari la conținut

Tratamentele pentru obezitate, introduse de OMS pe lista medicamentelor „esenţiale”

Obezitate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obezitatea creste riscul de infectie

Pentru prima dată, medicamente împotriva obezităţii ar putea fi incluse pe lista cu „medicamente esenţiale” a OMS, utilizată pentru a orienta deciziile guvernamentale de achiziţie în ţările cu venituri mici şi medii, a anunțat agenţia ONU.

Decizia vine în  contextul în care peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume suferă de obezitate, o cifră cel puţin triplă comparativ cu cea din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde de persoane sunt supraponderale. Potrivit datelor OMS, un procent de 70%, locuiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Un grup de consilieri ai OMS va analiza noi solicitări pentru medicamente care urmează să fie incluse luna viitoare, lista cu medicamente esenţiale urmând să fie actualizată în septembrie. Solicitarea de a lua în considerare medicamente pentru obezitate a fost depusă de trei medici şi un cercetător din Statele Unite, informează Agerpres.

Acestea includ ingredientul activ liraglutidă din medicamentul pentru obezitate Saxenda, de la Novo Nordisk, care în curând nu va mai fi protejat prin brevet, ceea ce va permite apariţia unor versiuni generice mai ieftine. Grupul ar putea respinge solicitarea sau ar putea aştepta mai multe dovezi.

Schimbare radicală de strategie a OMS

O decizie a OMS de a include pe listă medicamentul liraglutid şi eventuale versiuni generice ar marca o nouă abordare a agenţiei sanitare în privinţa obezităţii la nivel global. Totodată, ar putea deschide calea pentru ca un tratament nou, considerat de specialiști mai puternic, al grupului farmaceutic danez, semaglutidă (Wegovy) să fie recomandat pe viitor în ţările cu venituri mici şi medii.

Cu toate acestea, unii experţi în sănătate publică avertizează împotriva introducerii unor astfel de medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă, ce nu este încă pe deplin înţeleasă.

„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS. El a menționat că medicamentele pentru tratamentul obezităţii reprezintă doar un aspect al gestionării acestui flagel, prevenţia jucând, de asemenea, un rol important.

Potrivit OMS, grupul de experţi va analiza în următoarele luni dovezile referitoare la acest medicament. Ei ar putea avea, de asemenea, în vedere pe viitor o evaluare mai amplă a altor tipuri de tratamente pentru slăbit.

Includerea medicamentelor pentru obezitate pe lista cu medicamente esenţiale a OMS ar putea avea o semnificaţie importantă pentru această populaţie.

„În prezent, nu există medicamente incluse în (listă) care să vizeze în mod specific pierderea în greutate în cadrul actualei poveri globale a obezităţii”, au scris în cererea lor, cercetătoarea americană Sanjana Garimella, de la Yale New Haven Health, dr. Sandeep Kishore, de la universitatea California, şi colegi din cadrul OMS.

Ce tipuri de tratamente vor fi disponibile

Cercetătorii susţin că, în timp ce pe listă se află suplimente minerale pentru deficienţe nutriţionale, lipsa tratamentelor de slăbit reprezintă o „discrepanţă” în ceea ce priveşte echitatea globală în domeniul sănătăţii, având în vedere creşterea numărului de decese în ţările mai sărace, grăbite de afecţiunile asociate greutăţii, printre care bolile de inimă şi diabetul.

Medicamentul liraglutid, administrat sub formă de injecţie o dată pe zi, s-a dovedit util pentru reducerea a 5-10% din greutatea corporală, la preţul de 450 de dolari pe lună în Statele Unite, şi de 150 de dolari pe lună în Europa.

Persoanele care au apelat la semaglutidă, o injecţie săptămânală care costă peste 1.300 de dolari pe lună în Statele Unite, au pierdut până la 15% din greutatea corporală. În acest moment, stocurile sunt limitate, iar grupul farmaceutic danez prioritizează lansarea şi distribuţia acestuia în Statele Unite şi pe alte pieţe bogate, potrivit Reuters.

Producătorul danez de medicamente a transmis într-un comunicat că nu este implicat în solicitarea pentru includerea acestui medicament pe lista OMS, adăugând însă că „salută revizuirea OMS” şi aşteaptă „cu nerăbdare” decizia.

Ambele tratamente aparţin unei clase de medicamente numite agoniste de receptor de GLP-1, utilizate de mulţi ani în tratamentul diabetului. Ele vizează semnalele de foame transmise către creier şi încetinesc viteza cu care stomacul unei persoane se goleşte, făcând-o să se simtă sătulă mai mult timp.

Grupul farmaceutic american Eli Lilly are un medicament similar pentru diabet care este la un pas de a fi aprobat pentru pierderea în greutate.

În cazul celor două medicamente ale producătorului danez, există o lipsă de date pe termen lung privind siguranţa şi eficacitatea împotriva obezităţii. Studiile sugerează că acestea ar trebui administrate pe tot parcursul vieţii pentru menţinerea greutăţii.

Ţările cu venituri ridicate au abordări diferite privind utilizarea acestor medicamente, inclusiv în ceea ce priveşte prescrierea lor pe prin sisteme sanitare susţinute de guvern sau prin decontare prin asigurare, ca în cazul diabetului. În unele state, utilizarea lor este rezervată doar pentru grupurile cele mai expuse riscului.

Un expert canadian în obezitate, profesorul Zulfiqar Bhutta, de la universitatea din Toronto, a declarat că flagelul obezităţii în ţările cu venituri mici şi medii trebuie să fie mai bine înţeles pentru găsirea celei mai bune metode de acţiune.

„Strategii de prevenţie şi eforturi susţinute pentru educaţie, intervenţii axate pe gen, trebuie să aibă prioritate în faţa utilizării medicamentelor pentru obezitate, care necesită mult mai multe cercetări în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea”, a precizat el.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel