miercuri, martie 29, 2023

O pacientă cu cancer de col uterin a fost tratată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) pentru prima dată în Marea Britanie, potrivit BBC.

Emma McCormick, în vârstă de 44 de ani, a fost tratată la Centrul de Cancer St Luke din Guildford, Surrey.

Royal Surrey NHS Foundation Trust a tratat-o pe doamna McCormick, care este din West Sussex, folosind radioterapia adaptivă.

Tehnologia AI folosește scanări CT zilnice pentru a viza zonele specifice care au nevoie de radioterapie.

Te-ar mai interesa: „Vom fi asemenea lui Dumnezeu!” Futurolog, predicț...

Acest lucru ajută la evitarea deteriorarii țesutului sănătos și la limitarea efectelor secundare, a declarat spitalul.

Pacienților li se administrează tratamente care durează între 20 și 25 de minute, deși cel al doamnei McCormick a fost puțin mai lung, deoarece ea a fost prima pacientă, a spus un purtător de cuvânt al spitalului.

Doamna McCormick a primit cinci tratamente ghidate de IA pe săptămână timp de cinci săptămâni înainte de a avea încă două săptămâni de brahiterapie.

Ea a spus: „Dacă funcționează pentru mine și obțin informații de la mine, poate ajuta pe altcineva. Cu siguranță a funcționat și a făcut ceea ce trebuia să facă și sper că îi ajută pe alții”.

Te-ar mai interesa: ALERTĂ la nivel european! Substanțe cu potențial C...

Ea a primit aprobarea la sfârșitul lunii august.

Scanează „în câteva minute”

Dr. Alex Stewart, care a tratat-o pe doamna McCormick, a spus că unul dintre beneficiile tratamentului a fost că a permis mai multă precizie, ceea ce înseamnă că au existat mai puține efecte secundare pentru pacienți.

Datorită faptului că uterul și colul uterin sunt mobile, sesiunile anterioare de tratament au implicat stabilirea unde s-ar fi mutat colul uterin, efectuarea unei scanări pentru a verifica și apoi aplicarea radioterapiei în întreaga zonă, potrivit Dr. Stewart.

Te-ar mai interesa: Ai început să uiți lucruri? Ți-e greu să îți expri...

Ea a spus: „Când pacientul vine pentru tratament, se întinde și se efectuează o scanare. Pe acea scanare aflăm exact unde este vezica urinară, unde este intestinul, unde sunt uterul și colul uterin”.

Ea a spus că procesul anterior dura câteva ore, dar acum ar putea fi făcut în „aproximativ cinci minute”.

În urma succesului cu tratamentul doamnei McCormick, alți nouă pacienți cu cancer de col uterin sunt acum tratați în același mod.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru glicemie crescută: 2 semne pe c...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private