Sari la conținut

Tratamentul endodontic în 2021. Diga în odontoterapie

ten sanatos

Care sunt semnele care indică necesitatea unui tratament de canal?

Termenul „tratament endodontic” se referă la toate aspectele legate de tratarea unui dinte deteriorat ca urmare a unei carii profunde, a unui traumatism sau a unei infecții severe. Pe scurt, endodonția este disciplina care se ocupă cu tratarea și menținerea sănătății interiorului dintelui.

Tratamentul endodontic are drept scop păstrarea dinților naturali, datorită importanței asupra sănătății orale, dar și a sănătății generale a menținerii unei dentiții complet funcționale. Acesta este și motivul pentru care medicul endodont, specializat în diagnosticarea durerilor dentare și tratamente de canal, este recunoscut ca fiind “salvatorul” dinților.

Tratament endodontic – tehnologii digitale utilizate în odontoterapie

Atunci când vorbim de tratament endodontic ne referim la tehnicile și tehnologiile utilizate pentru vindecarea unui dinte a cărui pulpă și canale radiculare au fost afectate de o infecție dentară sau traumatism. În activitatea sa, medicul endodont folosește microscopul pentru a asigura curățarea corectă a canalelor din interiorul dintelui, în timp ce diga dentară este folosită pentru izolarea zonei afectate.

În prezent, în odontoterapie, toate tratamentele de canal se efectuează cu ajutorul microscopului dentar care augmentează imaginea și permite medicului vizualizarea completă a canalelor dintelui, pentru a conferi pacientului siguranță și încredere pe toată durata tratamentului.
În plus, radiografiile digitale și imagistica 3D permit eficientizarea tratamentelor endodontice. Pentru că medicul endodont își dedică activitatea diagnosticării și tratării durerii dentare, tot el este cel care poate decide dacă este necesar un tratament de canal.

Simptomele care indică necesitatea unui tratament de canal sunt:

  • Durere severă în timpul masticației;
  • Gingie inflamată;
  • Dinte deteriorat sau ciobit;
  • Sensibilitate dentară;
  • Carii profunde;
  • Traumatisme sau fracturi dentare.

Potrivit Academiei Britanice de Endodonție, rata de succes a tratamentelor endodontice la microscop este de peste 90%, în timp ce procedurile realizate cu ochiul liber au o rată de reușită de 50-60%.

Tratament endodontic – ce este diga dentară

Pe lângă microscopul dentar, pentru a asigura succesul tratamentului, medicul endodont utilizează diga dentară. Diga folosită în odontoterapie este o folie subțire din latex sau alte materiale, aplicată pe un cadru metalic sau din plastic, care are scopul de a izola dinții în timpul procedurilor stomatologice.

Diga dentară ar trebui să fie indispensabilă în orice tratament endodontic, din trei motive:

  • oferă un câmp operațional sterilizat, izolând dintele de contaminarea cu salivă;
  • facilitează utilizarea medicamentelor puternice necesare pentru curățarea zonei după tratamentul de canal;
  • protejează părțile moi ale pacientului de contactul cu diferite substanțe iritante.

Cum se aplică diga dentară?

Diga dentară se va aplica pe un cadru metalic sau din plastic pentru a face manevrarea mai ușoară și pentru a asigura reușita tratamentului. Utilizarea digii dentare este importantă în odontoterapie, deoarece contribuie la asigurarea unui standard ridicat de eficiență și sterilizare în timpul procedurilor stomatologice.

Există și situații în care diga dentară este dificil de montat, iar medicul endodont este cel care va decide dacă aplicarea acesteia poate afecta negativ tratamentul (când dintele este rupt sau ciobit sever, sau când pacientul are o punte dentară).

În concluzie, putem spune că tratamentul endodontic face diferența între salvarea dintelui și extracția acestuia. În plus, terapia endodontică cu ajutorul microscopului garantează acuratețe și eficiență maximă, astfel încât durata tratamentului este mai mică și rezultatul este sigur pe termen lung.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: