Sari la conținut

Tratarea pielii arse cu unguent din uleiuri esențiale

Dacă obișnuiești să gătești, cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să te arzi la degete în timp ce umblai cu vasele încinse. Sigur că există diferite situații prin care poți suferi arsuri minore, cel mai important este să știi cum să te tratezi. De la accidente în bucătărie până la micile incidente cu ondulatorul sau placa de păr. În aceeași categorie intră și arsurile solare cu care aproape toată lumea se confruntă pe timpul verii.

Pentru astfel de situații, poți apela la o alifie specială sau la un unguent din uleiuri esențiale.

Arsurile mici sau de gradul întâi, așa cum sunt ele denumite în termeni medicali, pot fi tratate acasă. 

Foarte important este să nu înceri să îți tratezi singur arsurile complicate, care pot duce la infecții și pentru care este nevoie de tratament oferit de medicii specialiști. Acestea ar putea fi recunoscute atunci când:

  • Pielea din jur se albește sau înnegrește.
  • Prezinți tuse, respirație dificilă, păr nazal ars sau vezicule.
  • Prezinți dureri mari în zonele afectate.
  • Ai febră, frisoane sau eritem.

Tipuri de arsuri

Pentru ca tratarea pielii să fie una corecte, este foarte important să fim informați și să cunoaștem tipurile de arsuri.

Arsurile de gradul 1 sunt acele arsuri minore despre care urmează să vorbim în acest articol. Ele se recunosc prin zona roșie, ușor umflată și dureroasă, unde doar epidermul este afectat.

Arsurile de gradul 2 sunt cele care afectează atât epidermul, cât si dermul. Acestea pot fi mai profunde sau mai ușoare, iar în funcție de acest lucru se va stabili dacă necesită o verificare medicală sau pot fi tratate acasă.

Arsurile de gradul 3 sunt cele mai severe și au nevoie de intervenția unui medic specializat pentru a fi calmate. De asemenea, dacă incidentul se produce la nivel feței sau al organelor genitale, rănile nu trebuie ignorate indiferent de gradul arsurii.

Sfaturi utile pentru tratarea pielii cu arsuri mici

Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă te-ai ars, trebuie să răcești zona afectată cât de repede poți. O poți ține puțin sub apă rece, iar în cazul în care nu ai la îndemână apă, folosește orice obiect rece: sticlă cu lichide, gheață, etc.

Următorul pas este să aplici pe zona afectată o cremă, alifie sau un unguent din uleiuri esențiale special. Ulterior, pielea afectată poate fi acoperită cu un bandaj steril pentru a fi protejată de praf sau alte soluții.

Pe parcurs, este esențial ca arsura să fie mereu hidratată și curațată pentru a se vindeca mai repede și pentru a nu prezenta infecții.

Am făcut și o listă cu remediile naturale recomandate pentru vindecare:

  • Unguentul din uleiuri esențiale precum Tămâia, Melaleuca, Cedarwood, Lavandă, Jojoba, etc.
  • Gel sau cremă cu aloe vera ajută la vindecarea mai rapidă a zonei afectate.
  • Uleiul de cocos este bogat în acizi grași esențiali și vitamina E, ceea ce îl face un bun tratament antibacterian și antifungic.
  • Mierea sau tinctura de propolis ajută la ameliorarea simptomelor și grăbirea procesului de vindecare.
  • Mușețelul și crema de gălbenele au proprietăți dezinfectante și nu prezintă risc de efecte adverse.
  • Iaurtul și castraveții sunt cele mai populare leacuri băbești pentru că ameliorează durerile și calmează pielea.

Beneficiile unguentului din uleiuri esențiale

  • Ajută la calmarea și îmbunătățirea procesului de refacere a pielii prin extractul de bisabol care se regăsește în general în mușețel.
  • Păstrează pielea curată în zona arsă și o ajută să se recupereze prin hidratare cu ajutorul ingredientelor: tămâie, Helichrysum, Melaleuca, Cedarwood și lavandă.
  • Oferă protecție împotriva umezelii.
  • Nu conține conservanți, petrol sau alte ingrediente artificiale, ceea ce îl face potrivit pentru pielea sensibilă.
  • Se absoarbe ușor.

 

Cosmetice potrivite pentru îngrijirea generală a pielii

Pielea noastră merită să fie răsfațată și îngrijită în fiecare zi, nu doar atunci când prezintă anumite răni sau afecțiuni. Tocmai de aceea, este recomandat să deprindem o rutină cu produse naturale, precum gama de cosmetice pentru ingrijirea pielii.

Dacă te confrunți cu probleme cu acneea, cicatrici sau piele uscată, atunci produsele naturale sunt recomandate pentru acest tip de piele sensibilă.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel