Sari la conținut

Trei beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre

Ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care creează dependență

Fie că este deasupra înghețatei, umplute cu unt de arahide sau în interiorul unei prăjituri, ciocolata este un dulce preferat de majortatea oamenilor. Pentru iubitorii de ciocolată avem o veste bună: o cercetare de ultimă oră demonstrează beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei. Dar este adevărată această cercetare?

Nathalie Sessions, dietetician de wellness la Houston Methodist, spune că cercetarea este corectă. Cantități mici de ciocolată neagră sunt benefice – dar nu este destinată să fie o componentă zilnică a planului  de alimentație.

Nu orice ciocolată este sănătoasă

Sessions subliniază: pentru ca o ciocolata să vină cu beneficii pentru sănătate, trebuie să fie cu 70% cacao sau mai mult și săracă în zahăr. Un baton de ciocolată cu lapte poate conține doar 10% cacao, în timp ce un baton de ciocolată neagră poate conține până la 90%.

Ciocolata neagră are aproximativ jumătate din zahărul ciocolatei cu lapte, ceea ce o face mai satisfăcătoare (însemnând să mănânci mai puțin din ea). În plus, zahărul adăugat în ciocolata cu lapte poate masca alte arome și îți poate accentua pofta.

Ciocolata neagră are, de asemenea, mai multe fibre și minerale decât ciocolata cu lapte. Iar beneficiile nu se opresc aici.

Trei beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre

1. Conține antioxidanți

Cacao, forma brută de ciocolată, conține antioxidanți. De fapt, cacao este cel mai bun punctaj pe scara Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), care încearcă să cuantifice nivelurile de antioxidanți din alimente.

Antioxidanții sunt molecule puternice care pot ajuta:

  • La scăderea tensiunii
  • Protejează creierul
  • Crește circulația sângelui

Cele mai bune surse sunt pudra de cacao sau niburile de cacao, care pot fi folosite pentru rețete în locul chipsurilor de ciocolată obișnuite sau adăugate la alimente precum smoothie-urile.

2. Ciocolata ar putea promova sentimente pozitive

Ciocolata conține compușii chimici feniletilamină („compusul iubirii”) și serotonina (un neurotransmițător care ne ajută să ne calmăm) – ambele sunt substanțe care apar în mod natural în organism care trezesc sentimente de euforie.

3. Ciocolata poate reduce stresul

Ciocolata conține flavanoli, care sunt compuși chimici care se găsesc în mod natural în cacao și în alte alimente pe bază de plante care pot scădea nivelul de cortizol din sânge care cauzează stres. Savurarea unei bucăți mici de ciocolată neagră de bună calitate chiar înainte de un eveniment stresant poate fi o strategie excelentă pentru a ajuta la reducerea anxietății.

Ciocolata neagră poate fi bună, atunci când este consumată cu moderație

Sessions sugerează să te gândești la ciocolata neagră ca la unn răsfăț pe care îl savurezi cu moderație în cantități mici. Așa că data viitoare când muști dintr-o ciocolată neagră, savurează-o – să știi că este bună pentru tine!

„Ciocolata neagră de bună calitate, cu un procent ridicat de cacao (70% sau mai mult) este încă bogată în calorii și, prin urmare, nu este destinată să fie o componentă zilnică a planurilor noastre de masă”, spune Sessions. „Ca și în cazul tuturor alimentelor, practicarea moderației și a atenției sunt recomandate pentru a obține beneficiile și plăcerea maximă de a mânca. Mănâncă încet și bucură-te de toate aromele, texturile și senzațiile gustative.”

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: