Sari la conținut

Trei cafele pe zi te pot face să trăiești mai mult dar…

Românii consumă, în medie, o cafea de persoană zilnic, în timp ce locuitorii din ţările nordice, spre exemplu, beau circa patru-cinci cafele zilnic

Dana Lascu
De zeci de ani, c afeaua a fost privită aproape ca un viciu, asociat cu nopți nedormite, arsuri în stomac – cofeina crește producția de acid gastric și bătăile inimii. Cu toate acestea, studii recente au transformat cafeaua din „păcătos” în „sfânt”, creditând-o cu un risc redus, inclusiv atunci când e consumată de pacienți cu boli cronice. Ultima cercetare din această serie, care a fost publicată luna trecută în Marea Britanie, trage concluzia că persoanele care beau o mare cantitate de cafea – până la trei cești pe zi – au un ris c redus de deces prematur din orice cauză.

Adjuvant la dietă

Și asta nu este tot: este, de asemenea, de mare ajutor în curele de slăbire. Studiul realizat de cercetătorii de la Școala Medicală din Hano ver din Germania, în 201 5, a constatat că dacă bei de la două până la patru cafele pe zi poți slăbi, deoarece licoarea ar accelera metabolismul. Dar, ce anume din boabele de cafea are aceste efecte benefice? Ei, bine, ele conțin o combinație de cofeină, antioxidanți și c ompuși pe bază de ulei, numiți diturpine. Când vine vorba de diabet, răspunsul este „nu neapărat”. O altă teorie este aceea că antioxidanții din cafea pot ajuta organismul să devină mai sensibil la efectele insulinei hormonale. Diabetul zaharat de tip 2 începe atunci când organismul devine rezistent la insulină, care în mod normal ajută la mutarea glucozei (zahărului) din sânge și în celule, mai arată publicația citată.

Atenție la colesterol!

Însă, atunci când vine vorba de compușii pe bază de ulei din cafea, care includ cafestol,
aici lucrurile se complică. Într-un studiu publicat în 2007 în Molecular Endocrinology,
cercetatorii au arătat că acest cafestol (care se găsește numai în cafea) este cel mai puternic compus de creștere a colesterolului din ce mănâncă oamenii. Ei au spus că cel mai mare risc este atunci când cafeaua este preparată în cafetiere, întrucât cantitatea de cafestol depinde de timpul în care apa înmoaie cafeaua.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel