joi, decembrie 3, 2020
Elena Oceanu

Nu e nevoie să urmezi diete stricte, să te înfometezi sau să transpiri în sala de sport ca să ajungi la greutatea dorită. Este suficient să ţii cont de câteva reguli simple:

  1. Un regim alimentar echilibrat nu înseamnă neapărat să ţii o anumită dietă. Prin asocierea corectă a alimentelor vei avea controlul asupra asupra greutăţii tale.

Cum trebuie combinate alimentele în funcţie de grupele din care fac parte:
– Grupa 1: este compusă din proteine – carne roşie, de pasăre, brânză, ouă, lapte, peşte, alimente care au nevoie de timp mai mare de digerare, circa patru ore. Acestea necesită sucuri gastrice acide.
– Grupa 2: este formată din carbohidraţi – cereale şi produse preparate din ele (pâine, paste făinoase, biscuiţi, cereale pentru micul dejun), zahăr, dulciuri, dar şi legumele care conţin amidon, cum sunt cartofii şi porumbul dulce. Aceste alimente „ard” repede, cam în două ore, şi au nevoie de enzime care produc un mediu digestiv alcalin. Preferabil este ca masa de seară să fie compusă din hrană din această grupă, fiindcă se digeră mai uşor decât proteinele. Astfel, veţi avea un somn mai bun, organismul putându-se reface, nefiind obligat să lucreze din greu.
– Grupa 3: este compusă din salate, unt, frişcă, legume care nu conţin amidon, seminţe, rădăcinoase, ierburi, condimente şi uleiuri. Aceste alimente pot fi combinate atât cu grupa 1, cât şi cu grupa 2.
– Grupa 4: este formată din fructe. Ele se digeră cel mai repede (30 de minute) şi necesită alte enzime decât cele folosite pentru „arderea” alimentelor din grupele precedente. Cel mai bine este să fie mâncate dimineaţa. O masă compusă din suc proaspăt, preparat pe loc la storcător, plus câteva fructe proaspete este un început bun de zi pentru majoritatea oamenilor, deoarece asigură un necesar uluitor de energie. Singurele persoane care nu pot urma această recomandare sunt cele care au probleme cu mucoasa stomacală şi diabeticii.

Alimentele din grupele 1 şi 2 nu trebuie combinate. Astfel, de la o masă în care aţi mâncat carbohidraţi (grupa 2) trebuie să lăsaţi să treacă minimum două ore până să consumaţi proteine (grupa 1). După ce aţi consumat proteine lăsaţi să treacă circa patru ore până să luaţi o altă masă cu carbohidraţi.

  1. Obiceiurile alimentare

Fereşte- te de junk food, mănâncă porţii mici şi nu sări niciodată peste micul dejun. În plus, nu uita că apa îţi este cel mai bun prieten şi ajută organismul să ardă grăsimile mai repede.

  1. Mişcarea

Corpul tău are nevoie să consume energia, însă nu este nevoie să mergi la sală pentru asta. Este suficient să faci o plimbare pe jos, să alergi sau să ieşi cu bicicleta în parc, să urci pe scări şi să mergi la shopping.

Parteneri