duminică, iulie 3, 2022

Efecte secundare vaccin. Vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, sunt investigate de comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) după ce 3 reacții adverse noi au fost descoperite la un număr mic de persoane.

Reacțiile secundare investigate de specialiștii EMA presupun 2 afecțiuni ale rinichilor și o boală de piele.

Cele 2 probleme renale sunt glomerulonefrita – care cauzează inflamația micilor filtre din rinichi – și sindromul nefrotic – o tulburare renală reprezentată prin scurgerea unei cantități mari de proteine în urină.

Te-ar mai interesa: Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temut...

Simptomele care însoțesc aceste tulburări renale sunt:

  • urinarea cu sânge sau urina spumoasă,
  • oboseala,
  • umflarea pleoapelor, a picioarelor sau a abdomenului.

Sunt necesare mai multe date

Boala de piele provocată de vaccinare este eritemul multiform, o afecțiune care se manifestă prin leziuni rotunde ale pielii care pot afecta și membranele mucoase din cavitățile interne ale corpului.

Nu se știe exact câte cazuri sunt înregistrate cu aceste efecte adverse, însă agenția precizează că această informație necesită mai multe date de la companiile producătoare.

EMA nu recomandă încă schimbarea etichetelor vaccinurilor, dar transmite noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină în secțiunea de siguranță a bazei de date a tuturor vaccinurilor.

Te-ar mai interesa: Mituri despre boala tăcută care face prăpăd în lum...

În plus, EMA adaugă tulburările menstruale ca afecțiune studiată pentru vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv cele de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private