miercuri, august 4, 2021

În urma unei mese rotunde organizată la Bruxelles în luna mai a acestui an, 11 europarlamentari români au depus la Comisia de Sănătate Publică ṣi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European un document

privind diferenţele semnificative ale ratelor de incidenţă, mortalitate si supravieţuire referitoare la trei tipuri de cancer feminin (de sân, de col uterin ṣi ovarian), înregistrate în ţările membre ale Uniunii Europene.

Totodată, Coaliția pentru Sănătatea Femeii apreciază introducerea pe lista medicamentelor rambursate a trei medicamente inovatoare pentru tratamentul cancerului de sân și cancerului ovarian, în cursul ultimului an.

11 europarlamentari români susţin lupta împotriva cancerelor feminine

În urma dezbaterii organizate la Parlamentul European de catre Coaliția pentru

Sănătatea Femeii la finalul lunii mai, a  fost depusă la Comisia de Sănătate Publică ṣi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European o întrebare scrisă, iniţiată de europarlamentarul Claudiu-Ciprian Tănăsescu ṣi semnată de 11 europarlamentari români. Documentul vizează diferenţele semnificative ale ratelor de incidenţă, mortalitate, supravieţuire referitoare la aceste tipuri de cancer între ţările membre ale Uniunii Europene.

Demersul are ca scop identificarea posibilităţilor de reglementare, monitorizare ṣi sprijin financiar pentru sistemele de sănătate, din ţările cu indicatorii cei

mai scăzuţi, ce pot fi susţinute de către Comisie, cât ṣi existenţa unei strategii pentru diminuarea acestor discrepanţe de indicatori între ţările membre UE.

Pe lângă această interpelare, participanții la masa rotundă au convenit asupra unor concluzii și recomandări pentru un management mai eficient al actului medical pentru aceste tipuri de cancer, printre care implementarea recomandărilor de bune practici europene în domeniu, precum și diagnosticarea și tratarea cancerului în conformitate cu standardele de tratament în vigoare în Uniunea Europeană.

În România, trei noi medicamente

pentru cancerele feminine introduse pe lista medicamentelor gratuite ṣi compensate

Coaliția pentru Sănătatea Femeii apreciază introducerea pe lista medicamentelor rambursate a trei medicamente inovatoare pentru tratamentul cancerului de sân și cancerului ovarian, în cursul ultimului an.

Coaliţia susţine necesitatea actualizării constante a listei de medicamente gratuite şi compensate, astfel încât femeile din România să aibă aceleaşi şanse de supravieţuire ca pacientele din Uniunea Europeană, prin facilitarea accesului la inovaţie în diagnostic şi tratament, cât mai repede cu putinţă.

„Clipele petrecute alături de cei dragi nu trebuie să aibă preț, de aceea ne bucură faptul că pacientele din România au acum acces la medicamente care le pot prelungi viața. Din păcate, rata cumulată a supraviețuirii pentru cancerul de sân, col uterin și ovarian în România este cu 10% sub media europeană. În același timp, pentru a reduce acest decalaj și pentru a crește ṣansele femeilor din România, este imperios necesară introducerea unui program de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening pentru cancerul de col uterin și promovarea controalelor medicale periodice pentru cancerul ovarian ṣi alte afecţiuni.” declară Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, inţiatorul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovatoare destinate tratamentului pacientelor cu afecţiuni oncologice în stadii avansate ale bolii, care până acum nu dispuneau de o alternativă terapeutică care să le prelungească în mod semnificativ viața.

Ultimele stiri

Parteneri