Sari la conținut

”Triunghiul periculos” care duce la multe boli. Medic: „E ca un robinet care curge şi umple chiuveta”

Medic
Sursă foto: pixabay
Medicii nu vor mai putea ocupa funcții de conducere

Vicepreședintele Societății Române de Medicină a Stilului de Viață, Radu Băilă, a discutat la Sfatul Sănătății cu Andreea Cigolea despre importanța stilului de viață, însă și despre „triunghiul primejdios” care conduce la numeroase afecțiuni cronice.

„Ceea ce se întâmplă în România în ultimii 30-35 de ani este din cauza stilului de viață care s-a schimbat major. Au început să crească și să devină predominante bolile cronice în România.

Pot să vă spun că, în tinerețea mea, populaţia era mult mai apropiată de ceea ce înseamnă stilul de viață. Ceea ce se întâmplă în prezent în aceste Blue Zones, unde lumea trăiește atât de mult, este nu doar că trăieşte atât de mult, ci că trăieşte sănătos şi bine.

Este o noţiune pe care trebuie ca toată lumea să o înțeleagă, fiindcă practic degeaba trăiești mult dacă nu trăiești sănătos. Locuitorii din aceste zone Blue Zones se mișcă natural, lumea umblă mult, nu folosește mașina. Este important ca mişcarea să fie cât mai naturală. Este important ai un scop în viață, să-ți realizezi scopul și să obții ceea ce-ți dorești.

Trebuie să vorbim şi despre mâncare pentru că la noi, în România, se mănâncă destul de prost. În momentul de față avem destul de multe fast-food-uri. Lumea cumpără ce este mai ieftin. Se consumă foarte mult zahăr şi sare.

Triunghiul periculos este compus din sare, zahăr, grăsimi

Specialiştii numesc asta triunghiul dracului. Triunghiul periculos este compus din sare, zahăr, grăsimi. Fiecare dintre noi trebuie să se educe în acest sens şi să înţeleagă că, de fapt, sănătatea noastră nu este strict legată de partea medicală.

Ceea ce facem zi cu zi, unde trăim, care este starea voastră economică, toate acestea nu formează altceva decât un tot unitar. Speranţa de viaţă în România este penultima speranţă de viaţă ca şi longevitate, înaintea Bulgariei.

Toate bolile au la bază o componentă a stilului de viaţă. De aceea, prevenţia este extrem de importantă. Gândiţi-vă la o chiuvetă care are un robinet, iar acel robinet curge şi umple chiuveta, iar apa curge pe parchet. În cele din urmă, luăm o cârpă şi ştergem pe jos, dar cel mai bine ar fi prevenim scurgerea de apă.

În cadrul Congresului Naţional Medicina Stilului de Viaţă am reuşit să aducem peste 35 dintre titanii acestei specializări. O să avem posibilitatea să oferim credite pentru medici, pentru cei care participă. Am obţinut deja 18 credite pentru medicii români. De menţionat este că toată lumea este invitată la acest congres.”, a spus vicepresedinte Romanian Society of Lifestyle Medicine Radu Băila, potrivit Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.