Sari la conținut

Tromboza venoasă profundă se dezvoltă repede și poate provoca decesul. Care sunt primele semne de alarmă?

Tromboza venoasă profundă este o problemă gravă de sănătate și o urgență medicală. Aceasta se poate dezvolta foarte rapid și, în anumite cazuri, poate cauza deces.

Această afecțiune determină, de fapt, formarea unor cheaguri de sânge, în special în zona membrelor inferioare.

Acestea pot fi foarte periculoase deoarece obstrucționează circulația sângelui și pot migra în alte părți ale corpului. În acest caz, plămânii și alte organe pot avea de suferit, iar tromboza venoasă profundă poate provoca decesul.

Ce trebuie să știi despre tromboza venoasă profundă

Radiologul Rareș Nechifor a vorbit la Antena 3 despre tromboza venoasă profundă și riscurile asociate.

Tromboza venoasă profundă este o afecţiune gravă, pe care oricine poate să o aibă. Desigur, există nişte factori determinanţi.

În esenţă, înseamnă formarea unor cheaguri de sânge în venele mari de la nivelul picioarelor sau a pelvisului.

Sunt acele cheaguri care vor bloca circulaţia sângelui, iar dacă se fragmentează, pot migra şi pot fi impinşi până în plămâni, producând astfel embolia pulmonară”, a spus medicul Rareş Nechifor, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cauze comune ale trombozei

Cauzele pot fi multiple, precum cauza genetică, excesul de estrogen, dar şi imobilizarea la pat.

Dacă călătorim cu avionul sau cu maşina mai mult de patru ore, creşte semnificativ riscul de tromboză. Pacienţii din spitale, care au suferit o intervenţie chirurgicală sau un traumatism şi sunt nevoiţi să stea mult timp în pat, sunt expuşi”, a mai explicat medicul.

30% dintre pacienți își pierd viața

Tromboza venoasă profundă poate duce la deces. 30% dintre pacienţii care fac tromboză venoasă produndă îşi pierd viaţa, iar 50% rămân cu sechele pe viaţă”, a spus radiologul.

Semnele care să ne trimită la medic

Simptomele, precum un picior umflat şi dureros, o respiraţie dificilă sau o tensiune redusă, sunt semne care ar trebui să ne ducă imediat la medic. Este o afecţiune ce se produce brusc şi nu întotdeauna neprezentarea la medic este o cauză de mortalitate”, a mai spus medicul Rareș Nechifor.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel