Sari la conținut

Trucul care menţine glicemia normală pe tot parcursul zilei. Obiceiul simplu care echilibrează glucoza din sânge

sursa foto: arviha Doctorul Zilei

Un singur obicei alimentar poate fi cheia pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei.

Complicațiile diabetului apar din cauza producției slabe de insulină, dar puteți contracara amenințarea reprezentată de nivelurile ridicate de glucoză din sânge cu un alt remediu: o alimentație adecvată.

„Probabil ați auzit vechea zicală că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Se dovedește că acest lucru este valabil mai ales pentru controlul nivelului de glucoză din sânge”, a explicat nutriționista Vasilisa Ponomareva, citat de actualno.com.

„S-a demonstrat că micul dejun reglează metabolismul zahărului și poate duce la îmbunătățirea rezistenței la insulină. Lipsa acestuia poate duce la niveluri neregulate de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei, precum și la o foame excesivă, care poate duce la un consum excesiv de carbohidrați simpli. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o creștere bruscă a glucozei”, spune dr. Vasilisa Ponomareva.

alimente pentru diabetici
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai bune alimente pentru micul dejun care reglează glicemia

În primul rând, este vorba de alimentele cu un conținut ridicat de fibre. Medicul explică că fibrele nu sunt absorbite de organism și, prin urmare, nu ridică nivelul zahărului din sânge, ceea ce ajută la prevenirea vârfurilor glicemiei. De aceea, nutriționistul recomandă alegerea cerealelor integrale precum ovăz, pâine integrală, tărâțe, fructe, legume și nuci.

Alimentele bogate în proteine ​​sunt și ele pe listă. Proteinele pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge prin reducerea efectului carbohidraților asupra nivelului de glucoză. „Așadar, produsele de bază pentru micul dejun precum ouăle, iaurtul grecesc și brânza de vaci sunt opțiuni extrem de sănătoase”, spune dr. Ponomareva.

Și includerea grăsimilor sănătoase precum avocado, nuci și semințe în micul dejun vă poate ajuta să vă controlați glicemia, recomandă ea. „Fructele precum cele de pădure, merele, perele și citricele, cu un indice glicemic mai scăzut, eliberează glucoză în sânge mai lent”, spune medicul.

Nivelul zahărului în sânge a jeun

Glicemia variază pe parcursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute dimineaţa, pe stomacul gol. Astfel, recoltarea sângelui se face înainte de masă, regula fiind să nu se consume alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore.

Pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare.

glicemie

Cum se testează corect glicemia

În prelevarea de sânge temporară aleatorie, fără legătură cu consumul de alimente, valorile au variat între 4,1 și 7,1 mmol/l. Se prelevează sânge capilar pentru test. În acest scop, se folosește de obicei un set de glucometre, format dintr-un dispozitiv de măsurare, o bandă de testare și o înțepătură cu lancete înlocuibile.

Sângele capilar poate fi obținut prin înțeparea degetului, iar la bebeluși – călcâiul. Banda de testare este introdusă în contor și vine în contact cu sângele capilar. După aproximativ 5-30 de secunde, dispozitivul afișează rezultatul.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel