Sari la conținut

Trucuri ca să îți crească părul mai repede

Firul de păr creşte cu aproximativ 0,4 mm pe zi, adică 1-2 cm pe lună. Întrucât „comunică” prin rădăcină cu sistemele circulator şi cel nervos, creşterea şi sănătatea lui este influenţată de dietă, hormoni, medicamente şi de produse destinate îngrijirii.

„Pentru a avea un păr sănătos, este bine să mâncăm zilnic cantităţi cât mai mari de fructe şi de legume întrucât conţin substanţe cu rol antioxidant. Vitaminele esenţiale pentru o creştere normală a firului de păr sunt vitaminele din grupul B, acidul folic, vitaminele A şi E”, explică Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie.
Iată câteva alimente care te ajută să ai un păr sănătos:

1. Somon

Este alimentul cel mai recomandat în dietele de toate felurile şi nu ratează nici recomandarea ca aliment util pentru menţinerea sănătăţii părului.

Este bogat în acizi graşi Omega 3, plus vitamina B12, fier şi alte proteine.

Acizii graşi Omega 3 sunt foarte buni pentru sănătatea scalpului, lipsa acestora din corp cauzând uscarea lui.

Există şi o alternativă pentru vegetarieni. Zilnic trebuie inclusă în alimentaţie o cantitate echivalentă cu o ligură sau două de seminţe, deoarece şi acestea conţin grăsimi Omega 3

2. Spanac şi broccoli

Spanacul şi broccoli sunt surse excelente de vitamine A şi C, necesare organismului pentru a putea produce sebum, o substanţă uleioasă, secretată de foliculii părului.

Sebumul protejează de microbi, bacterii sau ciuperci microscopice, în plus, lubrifiază pielea şi o protejează de umiditate şi de uscăciune.

3. Fasole

Leguminoasele precum fasolea sau lintea ar trebui să facă parte din alimentaţie în mod regulat dacă vă doriţi un păr cât se poate de sănătos. Nu numai că furnizează proteine din abundenţă, care ajută la creşterea părului, dar conţine fier, zinc şi biotină. Deşi destul de rar întâlnită, deficienţa de biotină poate duce la un păr mai fragil.

4. Nuci

În special nucile de Brazilia conţin seleniu, un mineral important pentru sănătatea scalpului. Nucile mai conţin acid alfa linoleic, un acid gras Omega 3 care ajută firul de păr.

O cantitate scăzută de zinc în corp are efecte şi asupra părului, ducând chiar la căderea acestuia.

5. Carne de pasăre

Carnea de pui sau de curcan are proteine de calitate care ajută la întărirea firului de păr. Fără aceste proteine, părul se decolorează mai repede şi devine slab şi mai sensibil.

În plus, aceste tipuri de carne au mai puţine grăsimi decât cea de porc, astfel că nu există pericol de îngrăşare.

6. Ouă

Când vine vorba de sănătatea părului, nu contează dacă preferaţi omleta, ouăle prăjite sau fierte. Important este să nu vă lipsească din dietă deoarece acestea conţin proteine, vitamina B12 şi biotină, un nutrient care dă frumuseţe şi strălucire părului.

7. Cereale integrale

Pâinea integrală şi cerealele sunt foarte la îndemână când vine vorba de un mic dejun sănătos, conţinând zinc, fier şi vitamina B necesare şi părului.

O gustare din cereale integrale este excelentă şi pentru că funizează corpului energia necesară pentru ritmul unei zile de muncă.

8. Stridiile

Au reputaţia unui bun afrodisiac, însă zincul conţinut de stridii este un antioxidant puternic. Ajută la luciul părului şi la aspectul mătăsos al acestuia.

9. Produse lactate

Lactatele cu un conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat sau iaurtul sunt surse mari de calciu. Mineralele şi proteinele din lapte şi brânză ajută părul să crească mai rapid.

Consumul minim recomandat este de două pahare de lapte pe zi, la micul dejun sau, de ce nu, în pauza de masă la serviciu.

10. Morcovi

Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A, care ajută la menţinerea unui scalp sănătos şi a unei vederi bune. Şi nu uita că atâta timp cât scalpul tău este sănătos, la fel va fi şi părul: strălucitor şi plin de viaţă.

„E bine să consumăm salate proaspete în timpul meselor şi 2-3 porţii minim de fructe de sezon între mese pe parcursul unei zile, pentru a ne vitaminiza şi mineraliza corespunzător firul de păr”, ne mai sfătuieşte nutriţionistul Ionuţ Ştefan.

ALTE TRUCURI:

 

Alegeți-vă un șampon potrivit

Există şampoane pentru igienă (şampoane de bază): pentru păr normal (secreţie moderată de sebum, fir de păr gros), pentru păr gras, pentru păr uscat şi pentru păr deteriorat (care a fost tratat chimic sau a fost decolorat, vopsit, ondulat permanent sau degradat prin curăţire excesivă sau folosirea îndelungată a ondulatoarelor şi a plăcii).

 

Aplicați șampon de două ori

„Şamponul se aplică întotdeauna în palmă, o cantitate nu foate mare, ne frecăm mâinile şi apoi aplicăm pe scalp, nu pe capetele firelor, altfel riscăm să uscăm şi să fragilizăm firele de păr. De regulă, este nevoie să ne spălăm de două ori: prima şamponare îndepărtează sebumul şi impurităţile, a doua tratează firul”, explică dr. Oana Clătici, medic dermato-venerolog.

Nu vă spălați părul în fiecare zi

„Recomandat este să ne spălăm de două-trei ori pe săptămână pe cap, nu zilnic, cu un şampon adecvat. Spălarea zilnică poate stimula producţia de sebum şi astfel intraţi într-un cerc vicios: deşi vă spălaţi părul des, se îngraşă repede sau aveţi mătreaţă”, atenţionează medicul. Dacă aveţi părul foarte gras, este bine să mergeţi la un dermatolog, care, după ce exclude alte afecţiuni, recomandă un şampon special.

Fără schimbări radicale

Uscaţi-vă părul natural, fără feohn sau placă, pentru că temperaturile ridicate distrug celulele din cuticula firului. Folosiţi un prosop gros, până se absoarbe apa, dar nu „zbiciţi” părul.

„Nu exageraţi cu vopsirea lui, nu faceţi schimbări radicale de culoare şi nu vă faceţi permanent la scurt timp după ce v-aţi vopsit, pentru că părul sigur se va degrada. Alegeţi vopsele fără amoniac”, recomandă dermatologul Clătic

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: