Categories: Stil de viaţă

Trucuri ca să recunoști ușor fructele și legumele injectate din magazine

Fructele și legumele „injectate” nu pot fi identificate doar căutând eventuale pete pe coajă sau verificând dacă au codița verde. „Roșia verde este pusă la frig chiar și trei luni, i se dă un gaz de coacere și codița rămâne verde și pare sănătoasă. Însă, roșia forțată la coacere nu are gust și aromă și este tare”, explică Simion Bob, președintele Cooperativei Agricole Someșul Mic, care reunește o mână de producători din localitățile clujene Apahida și Jucu.

Nici forma legumelor și a fructelor nu oferă indicii clare cu privire la conținutul de chimicale. Spre exemplu, roșiile cu țugui au fost înfierate în ultima vreme pe motiv că acea excrescență ar fi rezultatul folosirii unor stimulatori de creștere. Aceștia sunt utilizați în sere și solarii, unde nu ajung albinele ca să facă polenizarea. Astfel, în cazul roșiilor timpurii cu țugui este posibil să se fi utilizat stimulatori. Însă, există și soiuri timpurii cu această formă, cum este cel bulgăresc Prekos.

Roșii de șapte centimetri și castraveți de cinci

În ultimele luni, marile lanțuri de magazine au devenit tot mai deschise față de horticultorii români, preluând cantități din ce în ce mai mari de fructe și legume. Însă, marfa românească reprezintă circa 10-20% din totalul vânzărilor, supremația fiind deținută de importuri. Unul dintre motivele pentru care fructele și legumele românești nu își găsesc loc în supermarketuri este că retailerii impun norme stricte privind calitatea, cum ar fi dimendiunile legumelor. Există și alte cerințe pe care trebuie să le îndeplinească agricultorii. Retailerii cer ca legumele să le fie livrate la o temperatură de circa 4-8 grade Celsius. „Condițiile impuse de supermarketuri ne omoară și arată clar că nu se dorește ca micii producători să intre pe piață. Ni se cer castraveți cu diametrul de 3-5 cm, roșii de 7 cm. La roșiile Cherry, diametrul cerut este de doi cm, iar tomatele trebuie ambalate în caserole”, ne-a declarat Mircea Croitoru, legumicultor din „patria roșiilor” de la Matca, județul Galați.

Sursa: evz.ro.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

9 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia